Mi jár egy özvegynek?

Tisztelt Szerkesztőség!


Előre is elnézést kérek, hogy nem pontosan témába vágó kérdéssel jelentkezem, de a blog.hu oldalon olyan aktív blogot nem találtam, mely jogi kérdésekkel foglalkozik. Ezért fordulok Önökhöz.

 


Röviden a kerettörténet. Apósom vasárnap váratlanul elhunyt. Anyósom özvegyen maradt.Apósom 56 éves volt, kb. 3 éve korkedvezményes nyugdíjas volt (bányában, a föld alatt eltöltött munkaórák alapján), ami idéntől életjáradék néven érkezett hozzá.


Anyósom 1958 augusztusában született. A hatályos szabályok szerint:


http://berkalkulator.com/hirfolyam/32040-nyugdij-2012-2013-fogalma-es-kiszamitasa-kalkulator-ferfiak-es-nok.html


65 éves korában, 2023-ban mehetne öregségi nyugdíjba. Azonban 2013. decemberében meglesz a 40 év munkaviszonya, így előre hozott öregségi nyugdíjra jogosult.


Azt már tudom, hogy 1 évig a halálesettől számítva az elhunyt apósom nyugdíjának 60%-a jár anyósomnak ideiglenesen.


Az a nagy kérdés, hogy ezen ideiglenes járadék után a 30%-os állandó járadék mikortól jár neki?


http://www.onyf.hu/index.php?module=news_archive&action=show&nid=566


Ezen az oldalon azt írják (vhol a közepe táján), hogy
özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki:
- rokkant
- eléri a rá érvényes öregségi nyugdíj korhatárát
- gyermeket nevel

Ill. ha ezek közül bármelyik is bekövetkezik a halálesettől számított 10 éven belül, akkor is.



Engem főleg a második pont érdekel:


"eléri a rá (mármint anyósom) érvényes öregségi nyugdíj korhatárát"
Anyósom 2023-ban lesz 65 éves, de az előrehozott öregségi nyugdíjat 2013-ban eléri. Akkor neki jár 2013. decemberétől özvegyi nyugdíj/járadék?

 

Azért is reménykedem benne, mert az előbb belinkelt ONYF lapon kicsit lejjebb ez olvasható:


"A 60%-os mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett 30%-os mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól kezdődően, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül. A 30% mértékű özvegyi nyugdíj az özvegy saját jogú nyugdíjának összegére tekintet nélkül jár."

 

Itt világosan le van írva, ha az özvegy saját jogán nyugellátásban részesül, akkor jár neki a 30%. Márpedig 40 év munkaviszony után, másfél év múlva anyósom teljes értékű öregségi nyugdíjat kap, ami azonban előrehozott, de saját jogán jár.


Kérem megtisztelő válaszát (ha úgy gondolja kirakhatja a blogra, de nem teljesen témába vág), mert szeretnénk tisztán látni és kalkulálni.

 

Üdvözlettel:
Farkas István

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!