Csak a fizetés felét kaptuk meg

Tisztelt blog!


Szeretném a segítségét kérni. 10 évig dolgoztam egy zrt-nél. Ez a cég fizetésképtelenné vált és idén márciusban csődvédelmet kért. A működő szervezeti egységeket kiszervezték kft-kbe. Azt az ígéretet kaptuk (csak szóban), hogy itt majd rendesen kapjuk a bért. Március 25-ével aláírtuk a Zrt-nél a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűnését, és munkáltató elismerte a bértartozást.

 


Április 1-jével indult az új munkaviszony a kft-ben (ami nem jogutódja a zrt-nek) és ebbe az új munkaszerződésbe belefoglalták (azért hogy a zrt-ben eltöltött idő ne vesszen el teljes egészében), hogy a MTK szerinti felmondási időn túl 73 nap felmondási idő illet meg a munkáltatói vagy indokolt munkavállalói rendkívüli felmondás esetén.


Ugyebár 3 hónap végkielégítés és 55 nap felmondási idő járt volna nekem a zrt-ben töltött 10 év után, ezt időben megfelezték, így jött ki a plusz 73 nap.


Az új munkaszerződés szerint a munkabér kifizetésének napja minden következő hónap 10-e. Ehhez képest a mai napon a munkabér kb. 50%-át kaptuk meg. Kérdésem lenne, hogy jelen esetben felmondhatok-e rendkívülivel, mivel a munkáltatóm szerződést szegett, és jár-e a 73 nap felmonási idő. Kell várnom valamennyi időt a felmondással, vagy bármikor megtehetem? Valamint, hogy jogosult leszek-e munkanélküli segélyre 3 hónapig, és mikortól. Előre is köszönöm,

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.