Hiába a milliós forgalom, mégis folyik a mutyizás

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Egy elég friss történetet szeretnék megosztani veletek egy pékségről. Országszerte több üzletük van, szállítanak a benzinkutakra, stb, de az átlagember a pesti metróból ismeri őket. Egyik ismerősöm majd egy évet dolgozott ott felmondása előtt. A cég, ahhoz képest, hogy pl. az Örs Vezér téri boltjában napi 1,5-2M forgalmat bonyolít, szívesen alkalmazza a jól bevált kis céges mutyit, miszerint a dolgozót bejelentik minimálbérre, a többit meg kapja kézbe (ez havi 8-10.000 Ft volt).

 IMG_4355.JPG

Az ismerősöm is így dolgozott 1 éven keresztül mire megunta a hazudozást.  A hazudozás abból állt, hogy szerződéskötés előtt (mézesmadzag fázis) ment az ígérgetés, hogy 3 havonta 1000 Ft emelés lesz ...stb. Ebből semmi nem lett, úgy látszik a 4x3 hónap nem volt elég rá. A túlóra kifizetések is zsebbe mentek, viszont ilyen-olyan ürüggyel mindig lecsíptek belőle egy kicsit. A másik jó húzás az volt, amikor valami oknál fogva hiány volt a kasszában. Volt olyan bolt, ahol 2 kassza volt.

 

Ha bármelyikből hiányzott (csak 1 ember kasszázott a pénztáranként, más nem, tehát összesen 2 kasszás volt műszakonként), a hiányt elosztották mind a 4 dolgozó közt. Annak is kellett fizetni, aki csak sütött, kiszolgált és életében nem nyúlt pénztárgéphez. Ez egy napi 5000 Ft-os hiány mellett fejenként több mint 1000 Ft volt.  1 év után az ismerősöm felmondott munkahelyváltás miatt. Kérdezték, hogy mikortól szeretne elmenni, mondta, hogy teljesen mindegy, mert az új helyre bármikor mehet. Itt azt mondták, hogy akkor hétfőtől mehet (szerdán beszéltek), előtte lévő pénteken mehet a papírokért (magyarul közös megegyezéssel felmondott). Be is ment, gondolván, hogy majd ahogy azt szokás az utolsó bérét megkapja a papírokkal együtt. 

 

Ez nem így történt, azt mondták neki, hogy itt nincs hóközi kifizetés semmilyen esetben sem, majd utalják 5-én. A hónapban volt túlórája 10 000 Ft értékben, amit kézbe kellett volna kapnia. Ment be a boltba a pénzért, ahol közölték vele, hogy pénzt nem kap, sőt a fizetéséből, amit utalnak, levonnak még 6000 Ft-ot, mert nem töltötte le a felmondási idejét. Szóval összesen 16.000 Ft-al rövidítették meg, holott ha mondják, neki simán dolgozik ott még akár 1 hónapot is, a felmondó papírján is az van, hogy az utolsó munkanapja a felmondás hetének pénteke.

 

 Ennyit az üzemeltetőről, ahol naponta 20-30M forintos forgalmak röpködnek.