Kirúgatott az üzemorvos

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre

 

Tisztelt Munkahelyi terror blog!

 

 A segítségeteket szeretném kérni. A tegnapi nap folyamán felmondott a munkáltatóm, pont a 3 hónap letelte előtt. Ehhez joga van a szerződés szerint, de szerintem nem volt jogos. Röviden megpróbálom összefoglalni a történetet. Múlt évben volt egy komoly betegségem. Agyvérzést kaptam fiatalon, amit túléltem maradandó károsodás nélkül. Az orvosok nem akarják elhinni, annyit mondanak, hogy csoda. A betegségem miatt halasztanom kellett az ápolói vizsgámat múlt évben, amit az idén tettem le. Felvettek a helyi kórházba dolgozni, de a betegségemet nem mondtam el az üzemorvosnak, mert féltem tőle, hogy nem vesznek fel, korlátozhatnak. Az egyik nap megszúrtam magam véletlenül tűvel, emiatt visszakerültem az üzemorvoshoz. Mivel oltást kellett kapnom elmondtam, hogy véralvadásgátló gyógyszert szedek.

 il_fullxfull.105929993.jpg

Ekkor kérdezett rá, hogy miért. Ekkor elmondtam az igazságot. Közölte, hogy menjek el táppénzre, amíg nem érkeznek meg a szúrás miatt a véreredmények (HIV, Hepatitisz). Közben el kellett mennem a neurológiára, hogy állapítsák meg, hogy dolgozhatok e ápolóként. Az orvosok azt mondták dolgozhatok, csak az éjszakát kerüljem. Ezzel visszamentem az orvoshoz, az eredményeimmel. A doki bekorlátozott, hogy a jelenlegi osztályon ahová felvettek nem dolgozhatok (nem vagyok alkalmas). Helyette azt ajánlotta, hogy tegyenek át adminisztrációs osztályra, vagy a járóbeteg osztályra. Az orvosnak annyit mondtam, hogy ennyire szerintem nem kellene bekorlátozni, hiszen a neurológusok véleménye alapján ápolóként dolgozhatok, csak az éjszakát kell kerülnöm. Annyit mondott higgyem el, jobban fogok járni. Ezután elmentem az ápolási igazgatóhoz, aki annyit mondott, hogy legyek türelmes, megpróbálnak valami helyet számomra találni. De azt hozzá tette nem egyszerű a helyzetem, mivel TÁMOP programba vettek fel, és a kórház jogászával egyeztetni kell.

 

Az egyeztetés megtörtént, és tegnap behívattak. Aláírattak velem egy papírt, hogy azonnali hatállyal elküldenek a szerződés ilyen, és ilyen pontjára hivatkozva (próbaidő). Próbáltam védeni magam, hogy kérem másodfokon az orvosi felülvizsgálatot, hiszen más orvosok szerint nincsen semmi bajom, és több orvos nem ért egyet az üzemorvos álláspontjával. Közölték erre nincsen lehetőségem. Így a tegnapi nappal megszűnt a munkaviszonyom. Úgy érzem, hogy jogtalanul küldtek el, nem volt lehetőségem, hogy egy döntést felülvizsgáltassak. A munkára több orvos szerint alkalmas vagyok, csak az üzemorvos szerint nem.

 

Úgy érzem, hogy diszkrimináltak. Több mulasztás is történt a cég részéről: Mikor bekövetkezett a szúrás a munkahelyemen jegyzőkönyvre lett véve. Ezzel nem foglalkoztak. Illetve 1 hepatitis elleni védőoltással kezdtem el a munkát, mert azelőtt nem voltam oltva. Továbbá: A szerződésem szerint heti 40 órát kell dolgoznom, mikor a szúrás bekövetkezett azon héten 60 órát dolgoztam. Szeretnék az igazamért harcolni, csak nem tudom, hol kezdjem. Ha elmegyek, a Munkaügyi Főfelügyeletre tudnak nekem segíteni? Vagy hova lehet még fordulni?