Üres kassza, nuku fizetés

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! (elnézést, hosszú lesz)  

 

Azért döntöttem a történet nyilvánosságra hozatala mellett, mert szeretném megelőzni, hogy még többen is a mi helyzetünkbe kerüljenek.  A "mi" azt takarja, hogy a cég által okozott kár nem csak engem, de többünket is érint, a Munkaügyi Főfelügyelőségen 9-en adtuk be panaszunkat. A történet lényege: Egy hosszú, több, mint 20 éves, egyazon munkáltatónál töltött eredményes időszak után, 2012. tavaszán engem is leépítettek. Ennyi idő után, túl az 50-en reménytelennek bizonyult a jövő, ezért is örültem meg nagyon, amikor  október elején el tudtam helyezkedni egy Kft-nél, amely ígérete szerint a szakmámba vágó új projectet készült indítani. Az interjún a vezető nagyon szimpatikusnak bizonyult, s a munka is érdekesnek ígérkezett. Annak rendje és módja szerint megegyeztünk és megkötöttük a munkaszerződést.

 iStock_000000714846XSmall.jpg

Majd követekezett közel másfél nagyszerű hónap, a kapott feladatokat nagyon élveztem és legjobb tudomásom szerint el is végeztem, a vezetőséggel és a munkatársaimmal is megtaláltam a hangot, egészében véve nagyon pozitív volt az egész. Bár voltak már intő jelek, hogy a cég körül nincs minden rendben, de meggyőztek, hogy ezek csak átmeneti problémák, mert épp egy nagyon nagy volumenű új project beindítása van folyamatban .... és mivel ennek a szakmámba vágó része akadozott, "ideiglenesen" kikerültem a recepcióra titkárnői/irodavezető-helyettesi/takarítónői feladatok ellátására. Még ez se lett volna baj, a gondot az jelentette, hogy így jobban beleláttam a cég ügyeibe és kezdett olvadni a cukormáz, bár még mindig jóhiszeműen megettem minden mesét, amit a vezetőség a kérdéseimre válaszul tálalt, bár a logikám és a becsületem néha lázadozott.  De aztán egyre több olyan jelenetnek lettem tanúja, ami már előre vítette a jövőt. Konkrétan a cég vezetősége szeptember-december időszakban több, mint 20 új munkatársat vett fel, látszatra hivatalosan megkötött szerződésekkel, bejelentésekkel. Csak azt felejtették el közölni az új munkatársakkal, hogy a kassza üres és a munkaszerződést úgy értelmezik, hogy a dolgozó végezze el a feladatait, de fizetés az nincs. Egyre több volt a kínos jelenet, amikor a munkatársak reklamálták a fizetésüket, amely reklamációkra először sajnálkozó szánakozás, később keményebb válaszok érkeztek a vezetőség részéről.

 

 Mivel ez egy kis Kft, két főnök volt, a tulajdonos és a párja, akik felosztották a terepet. A tulajdonos "úr" hitegetett, mosolygott vagy épp bujkált a dolgozók elől, később már egy-két őrjöngést is produkált, mivel az volt a mindennapi programja, hogy hallgatózott, kémkedett, igyekezett minket megosztani és állandó paranoiás félelemben élt, hogy mi szövetkezünk ellene. A párja, egy szintén 40-es hölgy volt az ellensúly, aki mindig kedves volt, mindig mosolygott és panaszkodott a saját nehéz helyzetükre is. Közeledett a karácsony és szinte mindenkinek tartoztak többhavi fizetéssel, persze a hitegetés mindennapos volt. Majd az ünnepek elött elküldtek mindenkit szabadságra, később kör-emailben jelezték, hogy ezt a szabadságot kiterjesztik január 10-ig, de már fizetés nélküli formában, mert akadoznak a dolgok. Az új esztendő első napjaitól elérhetetlenné váltak, emailekre nem válaszoltak, telefonokat nem fogadták, majd megkaptam postán a felmondásom, amelyben ugyan "tisztességesen" elszámolták a 3 hónapos béremet, de csak nyomtatványon, és amelyet azóta se kaptam meg és nem csak én. Most a történet ott tart, hogy 9-en összefogtunk, bejelentést tettünk a Munkaügyi Főfelügyelőségen, a NAV-nál és a rendőrségen is, mivel az új projectet illetően  felmerültek kételyeink annak törvényességéről.  Sok jóval nem biztatnak Bennünket, a pénzünkhöz ha hozzá is jutunk az több hónap, mert ahhoz fel kell számoltatni a céget.

 

 De sajnos nincs ennyi időnk, hiszen élni is  kellene valamiből.... zsákutcába kerültünk, pénz és munka nélkül maradtunk és nem tudjuk merre tovább, miközben a cég továbbra is tevékenykedik (hogy mit az eléggé kézzel nem fogható) és a ki nem fizetett és eltávolított munkatársak helyébe új belépőket vesz fel. A hab a tortán, hogy a NAVnál olyan infót is kaptunk, hogy a tulajdonos már rég szem előtt van, mivel folyamatosan alakít új cégeket és viszi csődbe a régieket. Jelenleg cca. 8 cég van a nevén vagy érdekelt bennük és ebből 4-5 van felszámolás alatt.   Ha kicsit hosszúra nyúlt a beszámoló elnézést, igény szerint nyugodtan rövidítsék le. S ha bármilyen tanáccsal tudnak szolgálni nekünk, megköszönjük. Amennyiben szükséges és kérik egy későbbi emailemben megnevezem a céget és annak vezetőjét is.   Üdvözlettel

 

Csatlakozz a Munkahelyi Terror blog közösségi álláskereső oldalához! Találjunk állást együtt! Állásra Fel!

388234_559765037385911_1601418095_n.jpg
</p