Ezek a vállakozók mindent megtehetnek velünk?

Üdvözlöm Önöket!

 

 Szeretném elmesélni,én hogyan jártam pórul. Több évig kerestem munkát,de sehova nem vettek fel. Végül sikerült a szakmámban,kereskedelemben elhelyezkednem. 2012 Április végén egy gyerek ruházati üzletben lettem eladó-pénztáros. Heti 3-4 napot dolgoztunk a kolléganőmmel,napi 8 órában. Váltásban dolgoztunk,mivel egy egy személyes üzletről van szó. Alkalmi munka vállalóival lettünk felvéve,naponta írnunk kellett a jelenléti ívet,de a pénzt csak egyben minden hónap elején kaptuk meg. 4970 Ft-os napi bért iratott be velünk a főnök,de ténylegesen 3375 Ft-ot kaptunk egy napra. Amit ráadásul nem 8 órára számolt,hanem 7 és fél órára,az ebédidő miatt. Pedig nem zártunk be fél órára,szerintem már ez sem volt jogos tőle,de később jöttek az igazi gondok. Az üzlet kialakításáról annyit,hogy nincs mellékhelyiség és nincs mosdó az üzlet végében,emiatt kb.30 métert kellett mindig gyalogolnunk. Egy irodaház emeletére tudtunk menni,onnan hordtuk a felmosó vizet is. Az üzletnek egy kis kirakata van,nincs nyitható ablaka. Nyáron a közel 40 fokban nem tudtunk huzatot csinálni,amiről nem a főnök tehet,mivel sajnos ilyen kialakítása van az üzlet helyiségnek.

 

 De az már az ő hibája volt,hogy semmi légkondi nem volt az üzletben és egy hűtőt sem hozott nekünk. Itt jegyezném meg,hogy 200 m2-es üzletről beszélünk,amelynek egyik sarkában elfért volna egy kis hűtő. Tehát hideget nem tudtunk inni a forróságban és a napi 8 órát éhesen dolgoztuk végig,mivel minden étel megromlott hűtő hiányában. Sokszor kerültünk ájulás szélére.  A másik: kolléganőmmel mindig mondtuk neki,hogy milyen igényeik vannak a vásárlóknak,milyen ruhákat szerezzen be. Ő egyszer sem tett ennek eleget,ezzel csődbe juttatta a boltot. Természetesen ezért is mi voltunk a hibásak,mert rossz eladók vagyunk,nem tudunk eladni. Nem akarta megérteni,hogy nem olyan ruhákat szerez be,amikre szükségük van  a vevőknek. (Tudom,azért főnök,hogy mindenbe belekössön!) Emiatt csökkent a forgalom,a fizetésünket is egyre nehezebb volt kivenni. Mindig a forgalomból vettük ki a fizetéseinket,a főnök erre sosem hozott pénzt nekünk. Én Budapest mellett lakom,havonta 16 ezer Ft a bérletem,volt alkalom,amikor ennyi pénzt kaptam tőle,a többi majd összegyűlik. Sokszor még 15.-én sem tudtuk kivenni a teljes fizetésünket,pedig fejenként 50 ezer Ft-ról van szó.

 

Aztán bejött a hideg,fűtésünk nem volt,mert az drága! Öltözzünk fel,ha fázunk!-ez volt a válasza. Később kaptunk egy hősugárzót,de annyit ért,mint halottnak a csók. Semmit!  Több rétegben hősugárzó mellett ültünk,aminek meg is lett az eredménye: kolléganőm folyamatosan meg volt fázva,nem tudott kigyógyulni belőle. Én csak egyszer fáztam meg,én inkább sajnos szépen felfáztam. December közepén eldőlt,hogy bezárja a boltot,mert annyira nem megy. Előtte még abban bízott,hogy a Karácsony miatt fellendül,de nem így lett. Akkor szinte szabadnap nélkül dolgoztam. Csak én,mivel nekem nem volt másik munkahelyem,viszont a kolléganőmnek igen,ez csak a másodállása volt neki. Emiatt az én fizetésem 61 ezer Ft lett volna. Igen,lett volna,ha megkaptam volna! Az utolsó munkanapunkon,amikor befejeztük a dobozolást,a helyiség kiürítését,akkor kaptunk 25-25 ezer Ft-ot. Majd találkozunk és a többit a papírjainkkal együtt megkapjuk. Találkoztunk vele pár nappal később. Papírok voltak,pénz nem. Leltárhiányra hivatkozva nem kaptuk meg a maradék fizetésünket. A történethez annyit szeretnék mondani még,hogy mint említettem nagy boltról van szó,egy ember kevés oda. Hiába nincs tömeg,2-3 család bejön már nem tud mindenkire ekkora üzletben egy ember figyelni. Természetesen kamera sem volt,azon is spórolt. Amikor el kezdtem ott dolgozni,leltár nem volt,előtte volt pár nappal. Én akkor nem voltam még sehol. Az utolsó kb. 2 hétben lettem bejelentve,addig mindig húzta-halasztotta a dolgot a főnök,hogy ne kelljen bejelentenie. Pedig éppen a bejelentés miatt még Start kártyát is kiváltatott velem. Arra a pár napra ugyan volt szerződésem,de így tehetetlen vagyok. A cégbélyegzőn csak egy raktárcím van megadva,az a központ. Ott hiába keresem,tehát nem tudom rajta behajtani a pénzemet. 36 ezer Ft.

 

Vagyis  ingyen dolgoztam neki. Nagyon dühítő,hogy ezek a vállalkozók mindent megtehetnek,velünk egyszerű,munkás emberekkel! Pedig mi csak dolgozni szeretnénk! Érdekelne az Önök véleménye,attól még hogy sajnos a pénzemet már sosem kapom meg! Köszönöm szépen,ha elolvasták és esetleg tudnak tanácsot adni,milyen hibát ne kövessek el még egyszer!

 

Tisztelettel: Adrienn