Nézz magadnak utána!


Egy olyan kérdésben fordulnék Önökhöz, amely még nem meríti a terror fogalmát, viszont munkáltatóm információ közléskézsége a munkavállalói irányába kimerül azzal, hogy "ez így változott és kész" vagy durvábban fogalmazva "nézz magadnak utána". A téma körbejárásakor találtam egy hasonló történetet, és az iránt érdeklődöm, hogy a válasz 4 év után is az akkori módon értelmezendő, vagy változott valamit a Munkatörvénykönyve?
A történet a következő, a munkáltató 2009-es szemszögéből:

"Cégünknél november 1-jével egyhavi munkaidőkeretet vezettünk be. Munkavállalóink hétfőtől vasárnapig dolgoznak, beosztástól függően, a munkaidő heti 40 óra (ruházati boltok). Novemberben 1-je vasárnapra esett, amely napon egyik boltunk sem nyitott ki. Kérdésünk: munkavállalóink számára a november 1-je fizetett ünnep vagy csak sima szabadnap? Véleményem szerint csak annak a munkavállalónak fizetett ünnep, aki a munkaidőkeret beosztása szerint dolgozott volna, a többieknek pedig pihenőnap. Tehát annak, aki be lett osztva (ami nálunk nem is lehetséges, mivel ki sem nyitottunk aznap), jár még két pihenőnap, aki nem volt beosztva, annak csak egy nap jár. Helyes a meglátásom?"

Nálunk a helyzet hasonló, három hónapos munkaidőkeretben dolgozunk, és a 2013-as év sarkalatos pontja a január 1-jei kifizetések körül adódtak. Soha nem rendeltek be minket ezen a napon, és ez idén sem következett be. Mindig a következő munkanapon vettük fel munkát és jelentünk meg a cégnél. Az első munkanap egy 8 órás monstre oktatásnak, tanfolyamnak minősült, amely kiegészült az évértékelő dolgokkal és amely most a megmachinált távolléti díjjal lett kifizetve, de a január 1-je valahogy nem került szóba. A januári hónapban "bérpótlék 100%" kódnéven kifizetésre került, ezt a februári elszámolásban korrigálták és visszavonták. Most ilyenkor mi a helyzet? Véleményem szerint január 1-je ugyanolyan általános munkaszüneti nap, mint karácsony két napja, ami idén ráadásul keddre is esett, tehát nem hétvége, amely indokolná a megkeresésre adott kurta választ, ugyanakkor a mi vállalatunknál - gyógyszergyár, évente kétszeri üzemi leállással, ahol a decemberi általában dec.22-től tart jan. 1-ig, ez a három nap ily módon egy huzamban van kiadva.

Ami ráadásként egészen érdekes, hogy a decemberi elszámolásban az van, hogy csak egy fizetett ünnep van, mert 26.án, a beosztás szerint - amely a üzemi leálláskor már annyira nem áll fenn kellene, hogy érvényben legyen, elméletileg szabadnapra lettünk volna beosztva.

Röviden fogalmazva, megszakítás nélküli munkarendben bekövetkező, mindenkit érintő hétköznapra eső munkaszüneti nap esetén hogy történik a bérelszámolás.

Amennyiben levelemmel rossz helyen kopogtattam, szívesen vennék egy válasz levél olyan fórum címet, ahol előadhatom ezt a kérdést. Az igazság az, hogy a Google sem ad meg mindenre választ az első három oldal találataiban.

Előre is köszönöm válaszukat.