Gyomorfekélyt kaptam a stressztől

Tisztelt Blog!   

A problémám a következő. 2013. februárjában kezdtem el dolgozni egy turisztikai cégnél, mint személyi asszisztens 8 órában. A bérem úgy volt meghatározva, hogy volt egy fix+ jutalék. Eleinte semmi probléma nem volt, mígnem májusban problémák adódtak a bérem kifizetésével. Ez konkrétan utána minden egyes hónapban problémát jelentett a főnökömnek. Mivel ez egy kis cég, így alkalmazott csak én voltam egyedül, meg persze a volt főnököm. Amikor ezt szóvá tettem (mármint a bérem csúszását) közölte, hogy nem tud mit tenni, ez van. Mivel egyedül tartom fenn magam, és albérletben is lakom, nem tehetem meg, hogy csússzak az albérlet kifizetésével, mert a főbérlő 2 nap csúszásért is hatalmas patáliát csap. A válasza az volt, hogy akkor max. visszaköltözök a szüleimhez.

gyomorfajas.jpg


Volt, hogy a június havi fizetésem utolsó 20 ezer Ft-os részletét, július 31-én kaptam meg.   Többször összekülönböztünk a volt főnökömmel, többek között azon is, hogy 4 órába jelentett be a 8 óra helyett, illetve a járulékokat sem fizette utánam. Sem a betegszabadságot (összesen 5 napot voltam betegszabin a fél év alatt), sem a fizetett szabadságot nem fizette ki, mondván, hogy őt nem érdeklik a jogszabályok, ha nem megyek be, azt a napot nem fizeti ki.  Megelégelve a fenti állapotokat július 11-én beadtam a felmondásomat. Mivel nem volt meg az egy évem, így a felmondási idő 15 nap volt. Ezt le is töltöttem. Úgy beszéltük meg, hogy augusztus 9-én megyek az utolsó fizetésemet felvenni, a kilépő papírokkal együtt. El is mentem, erre közölte, hogy mivel július első hetében betegszabin voltam (Gyomorfekélyt kaptam a stressztől, ettől függetlenül, a pénzkiesést elkerülve otthonról is dolgoztam. Táppénzes papírt kértem az orvosomtól, de a volt főnököm nem fogadta el.), ezért az egész hónapot 6 órában számolja el!


Természetesen ezt nem fogadtam el, mivel jogtalanul több tízezer forintos kiesést jelentett volna. Aznap (tehát aug. 9-én), sem a kilépő papírokat, sem a teljes fizetésemet sem kaptam meg. Ezután sűrű anyázós e-mailek következtek (főleg az ő részéről), nem volt hajlandó elfogadni, hogy nincs igaza. Legvégül sikerült kiharcolnom, hogyha nem is a teljes összeget, de egy kicsivel többet kapjak meg az ő általa meghatározott bér összegén felül. Augusztus 14-én vettem fel a maradék fizetésemet, ám a kilépő papírokat még mindig nem tudta odaadni, mert a könyvelő szabadságon volt.   


A fő probléma az, hogy azóta folyamatosan ígérgeti, hogy megkapom a papírokat, de semmi sem történik. A mai napon küldtem neki egy e-mailt, hogy mégis mikor szándékozik eljuttatni hozzám, mivel augusztus elseje óta nem dolgozok ott és ma szeptember 10-e van. Pár órával később jött is a válasz, hogy a könyvelője nem hajlandó megcsinálni a papírokat, amíg a volt főnököm nem fizeti ki. (Ezt azért is nehezen hiszem el, mivel egy könyvelőnek tudnia kellene, hogy milyen következményekkel járna egy ilyen eset.) Mivel nincs pénze, nem tudja a könyvelőt kifizetni sem, így nem tud mit tenni. Sajnos ismerem annyira ezt az embert, hogy kinézzem belőle, hogy kicseszésből is késlelteti a dolgot, tehát vagy kamuzik, vagy szimplán nem érdekli.  


A kérdésem a következő:  Ebben az esetben mit tudok tenni? Mivel lenne már új munkahelyem, ahol kérnék a papírokat, azt sem tudom elintézni. Ha az APEH-nál jelentem az esetet az eredményhez vezetne-e, vagy a Munkaügyi Bíróság lenne a megoldás?   Mihamarabbi válaszukat előre is köszönöm!


Kedves Levélíró!


Az Mt. vonatkozó szabályai szerint legkésőbb az utolsó munkában töltött napon, vagy a munkaviszony megszűnésétől számított 5 munkanapon belül köteles a munkáltató kiadni a jogszabályban meghatározott igazolásokat az Ön részére - Önnek pedig ezzel kapcsolatban irat-megőrzési kötelezettsége van, illetve be kell mutatnia azokat az új munkáltatójának.

A kötelezettséget a munkáltató vonatkozásában az adózás rendjéről szóló törvény (is) előírja, elmulasztása pedig bírságot von maga után.


Azt javaslom Önnek, hogy írásban, ajánlott tértivevényes levélben szólítsa föl a munkáltatót az iratok kiadására azzal, hogy felhívja a figyelmét az Art. szerinti mulasztási bírságra. Egy ilyen levéllel ugyanakkor saját magát védi be, hogy mindent megtett az iratok kiadása iránt.


Üdvözlettel:
Erynnis