Nincs szükség jó szakemberekre?

Kérdéseim nem a munkahelyi-, hanem a munkahelykeresési terrorhoz tartoznak. Lehet, hogy csak költőiek, de hátha kapok rájuk választ.

 images_10.jpg

Azt tapasztalom a környezetemben, hogy - míg itthon egy diplomás, nyelveket beszélő ember 200-400 elküldött CV és 1-2 év felett is simán lehet munkanélküli, ha kimegy külföldre, kb. 5-10 pályázat után el tud helyezkedni-méghozzá, a saját szakmájában. Most nem azokról beszélek, akik mosogatni mennek ki, azokról az orvosokról sem, akik itthon keresnek 100 nettót, kint pedig ennek az 5-10szeresét, hanem azokról, akik itthon bizonyítási lehetőséget sem kaptak. Nem politizálni szeretnék, nem a kormányt szidni, mert a helyzet kb 2007 óta fennáll, csak ahogy halad az idő egyre durvábban-kormányfüggetlenül. A külföldre menetelt sem szeretném propagálni (én sem mentem ki), csak kérdéseim vannak.

Akikről most beszélek: közgazdász, marketinges, HR-es, Pr-os, minimum 2 nyelvet felsőfokon beszélő és fiatal (30-35 éves) emberek.

 

  1. Hogy lehet az, hogy a szakmai CV-je alapján itthon ezen embereket be sem hívták interjúra, míg szó szerint uezen CV alapján (még a tagolása, szerkezete, tartalma is uaz, csak németül vagy angolul, még a fotó is uaz, uott van-tehát nem a cv rossz, amit egyes hr tanácsadók belemagyaráznak a fejünkbe), kint 5-10 pályázat után már behívták és felvették őket?
  2. Itthon miért nem volt jó a CV-jük, kint miért volt azonnal jó?
  3. Miért kell itthon 100-500 Cv-t elküldeni, hogy legyen vkinek állása, külföldön miért elég ehhez pár pályázat?
  4. Hogyhogy vki itthon nem jó közgazdásznak, marketingesnek-Németo-ban, Angliában uez a 2 ember elismert szakember, „kincs”-nek nevezik őket a kinti kollégák. Ha a közgazdász egy német bankban kiválóan ellátja feladatait, itthon miért nem lett volna jó?
  5. Hogyhogy itthon nem volt jó a nyelvtudásuk, a személyiségük stb. kint anyanyelvi környezetben a szakmai nyelvtudásukat kiválónak minősítik, és segítőkész csapatembernek tartják őket?
  6. Nem lehet, hogy itthon a Hr-esek kiválasztási módszerei torzak, rosszak, vagy vmit rosszul csinálnak?
  7. Netán (jaj, bocsi, hogy felmerül bennem) itthon előre el vannak döntve a pályázatok? Ezért írhatsz csúcsszuper pályázatot is, mégsem fognak behívni sem?
  8. Ilyen gazdag ez az ország, hogy csak úgy elengedi a (nem büfészakos) diplomás, nyelveket beszélő embereit? (nem fognak visszajönni, bár egyikük próbált Londonból pályázni Mo-ra, immáron nemzetközi tapasztalat birtokában-helyzet uaz: be sem hívták 100 elküldött cv után sem)
  9. Hogyhogy itthon nincs szükség ilyen jó szakemberekre?

 

Hogyhogy? Miért? Miért?