A „pesti ember" hülyére veszi a vidékit

Tisztelt Horror blog!

 

Szeretném önöknek bemutatni, hogyan működik egy vidéki Kft, ahol egy "pesti ember" a tulajdonos. Persze, ennek a ténynek lehet, hogy semmi köze a dolgokhoz.

 

A cég egy Veszprém megyei kistérségben működik. Sajnos  munkahely erre is nagyon kevés van, nemigen lehet válogatni. A dolgozók étrend kiegészítőket kevernek, csomagolnak. Úgy tudom, javarészt kínai, koreai alapanyagokból. A körülmények olyanok, amilyenek, a helyi állatorvos az ÁNTSZ.

 

Hogy mekkora a haszon ezen, fogalmam sincs. Néha úgy tűnik a helyi vezetésnek nem érdeke, hogy úgymond menjen a bolt. Kérdés lehet, hogy akkor miből tartja fenn magát a vállalkozás? Az tény, hogy különböző pályázatokból folyt már be pénz fejlesztés, bővítés címszó alatt. Az utóbbi egy év alatt kb. a 30 fős dolgozói létszám 100 köré bővült, gondolom itt a munkanélküliekkel is manipulálva lett, ellenben látszatra a termelés még ott sem tart, mint előtte.

 10.gif

Iskolai végzettségtől független, a férfiak szakmunkás minimálbérért, a nők egyszerűen minimálbérért. (diszkrimináció?)  Ez a papírforma, de igazából úgy néz ki a dolog, hogy egyénileg kialkudott fekete órabérért dolgoznak. Ki kevesebbet, ki többet. Kinek kötelező a (természetesen feketén) a túlóra, kinek nem. (Hivatalosan itt sosincs túlóra.) Sokakat éveken keresztül folyamatos szerződésekkel tartanak munkaviszonyban. (Persze a legutóbbi bővítés áldozatai határozatlan idejű munkaszerződést kaptak.)

 

A dolgozók nyelvének hosszán és a vezető hölgy fehérneműjének aktuális színén múlik sok minden. A fiú, aki heccből megburít egy targoncát, egy héten belül csoportvezető lesz és béremelést kap. Egy kisebb csoport kisebb, nem kijavíthatatlan hibát vét munkája során, havi fizetésük jelentős része bánja. A legújabb módi, hogy ha valaki táppénzre megy, vagy leszámol, azért is levonás jár a munkabérből.

 

A munkahelyi légkör, a hangulat nagyon rossz. Egy állattartó a jószágaival biztosan szebben beszél, mint itt a dolgozókkal a főnökök. Volt már olyan, hogy a férfi azért számolt le, mert ... "inkább így megy el, minthogy bilincsben vigyék el".

 

Mi közöm nekem mindehhez? Talán azt kellene mondanom, hogy semmi és nem foglalkozni semmivel. De több dolgozót ismerek és felháborítónak tartom az ilyen dolgokat. A munkáltató már mindent megtehet a dolgozóival, sőt a mindennél is többet, mert már arra is törvény van, hogy feketén lehessen dolgoztatni. A kisfőnök teljhatalmat kap, a hangsúly itt a hatalmon van, kizsigereli a dolgozók egy részét, hogy a másik része hajbókoljon neki. A "pesti ember" meg gondolom hülyébe veszi a vidékit. Ha nem így lenne, ezt a vállalkozást nem ilyen távolságra hozza.

 

Nos, ez az én véleményem. Szeretném megismerni az önökét is. Mit tehet a dolgozó?

 

Üdvözlettel: Mákvirág

 

 

Új állás! Új élet! Válts velünk Te is! Több ezer állásajánlat a Cvonline.hu oldalán.

 

unnamed_3.jpg