11 ember munkáját kellett elvégeznem

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Blog, és olvasói!
Saját történetem osztanám most meg:

Budapest, XI. kerület, K. utca, Reál élelmiszer üzlet

 

Kábé egy hónapot dolgoztam ott egyszerűsített munkaszerződéssel, amiből a saját példányomat még mindig nem kaptam meg többszöri kérésemre sem. R. T., és P. K. vezetik a boltot egy családi vállalkozásban. Összeszámoltam, 11 ember munkáját kellett végeznem, napi 14,5 órában:

 

Eladó, pénztáros, csemegepultos, árufeltöltő, áruátvevő, raktáros, takarító, operátor, biztonsági őr, zöldséges, pék...

 

Amikor én voltam beosztva, én nyitottam, én zártam egyedül, ezért rám bíztak egy kulcscsomót, amin sok fontos kulcs van rajta (amivel simán be is törhetnék. Igen ám, de én meg nem vagyok hülye. A kamerák éjszaka is tökéletesen látnak, ha bemegyek.)

 


Egyre inkább kezdtem rosszul érezni magam mert egyre több hiba miatt lettem egyre erősebben leszidva, amin érezhető volt, hogy csak azért csinálják a főnökök, hogy éreztessék a fölényüket velem szemben, és hogy lépjek ki magamtól, ki se kelljen fizetni. A héten észrevettem, hogy keresik is a helyemre az embert.

Ebben azért vagyok biztos, hogy a helyemre keresik, mert amikor öcsémet próbáltam beprotezsálni, mindetten le lettünk szidva, hogy ez nem így működik, különben sincs rá anyagi keretük, hogy felvegyenek mégegy embert.

Pénteken délben felhívtam K-t, hogy felmondok, szedje össze a pénzt, és ha megvan, szóljon, és megkapják a kulcsokat. Azt mondta, menjek be kettőre.

 

hogyan-ne-legyen-rabszolga-a-vallalkozobol-_430x286.jpg


Öcsémmel mentem. Nála volt a kulcscsomó, de ő elmaradt valahol a környéken. 
Bementem az irodába Tamással, hogy akkor elintézzük az anyagiakat.
Erre elkezdett vádaskodni, hogy látták a kamerán, hogy elraktam egy zacskónyi paradicsomot (amire persze előzetesen kaptam engedélyt), és hogy ez lopásnak minősül.


"Igen? Ha engem kell vádolni, azt rögtön visszanézitek?! Bezzeg, amikor szóltam, hogy eltűnt egy kalács, nézzétek meg, mi lett vele, miért nem néztétek vissza? Azért szóltam, hogy ne legyen belőle gond!" - Mondtam én.


Ez persze nem érdekelte, csak folytatta, mire én:


"Nem ezért jöttem. Nem vitatkozni jöttem. Felmondok, fizessél ki, és megkapod a kulcsokat!"
Erre ő:


"Ez nem így működik. Azonnal leteszed ide az asztalra a kulcsokat, és MAJD megkapod a pénzed."
Én:


"Nics nálam. Itt van a környéken. Ha megkapom a pénzt, idejön a kulcs. Megvárjuk."
Ő:


"Nem, ilyet nem játszunk. 5 perced van, hogy leadd a kulcsot, vagy különben itt balhé lesz, és a pénzedet majd megkapod. Meg még rád is verek! És a nyomozó haverjaim megtalálnak, és majd azoknak magyarázkodhatsz!"
Én:


"Szééép. És még ez munkahely. Ilyen stílusban beszélni. Nembaj, ide meg jön majd az ÁNTSZ, meg a munkaügy. Hát akkor volt egy kulcsotok!"
Ezzel jöttem ki a boltból. Öcsémmel elmentünk a Budafok kocsiszín felé, de még oda sem értünk, Tamás jött, hogy "Hahó! Rossz irányba mentek!"


Persze szerencsénkre, még bőven távol volt, ahoz, hogy el tudjunk futni.


Átmentünk az úton, éppen jött egy villamos, amire fel akartunk szállni, de nem engedett. A villamos előtt, a sínek között nekirontott öcsémnek, ott hátulról megleptem, dulakodás kezdődött, majd felszálltuk a villamosra, végigmentünk rajta, majd hátul leszálltunk. Telefonjával azt imitálta, hogy a rendőrséget hívja, mert két drogos hülyegyerekkel vitatkozik, akik nem adják vissza a kulcsát. Jött egy 14-es busz, aminek az első ajtajánál dulakodás megint (persze a busz kamerás). A sofőr jófej volt, mert az ajtót csukni akarta, hogy Tamás lent maradjon, mi meg fent. Ketten tuszakoltuk le, az ajtó végül becsukódott, Tamás feladta, a busz elindult. Elmentünk Budafokra, hogy a rendőrségen érdeklődjünk, mit tudunk tenni, persze semmi konkrétumot nem kaptunk.


Elindultunk haza vonattal, de jött egy kamu hívás rejtett számról:

 

Valaki rendőrnek állította magát, és azt ígérte, hogy a főnökúr azonnal kifizet, csak adjam le a kulcsokat.
Oké, visszamentem ugyanazzal a forgatókönyvvel. Rendőrautó sehol, be se mentem a boltba, hazaindultam.
Telefonhívás: Tamás hívott. Azt ígérte, hogy ha azonnal leadom a kulcsokat, hétfőn kifizet. Hah! Én meg nem vagyok hülye! Akkor hétfőn lesz kulcs. Ő azt mondja, hogy "nincsbéterv", a kulcsokat adjam le, és hétfőn megkapom a pénzt. Ha hétfőn adom le, nem látok pénzt, a kulcsot meg feldughatom a seggembe, mondja ő. Hogy engedhet meg ilyen stílust velem szemben? - förmedtem fel, és ebbe nem voltam hajlandó belemenni. Szidtam még egy darabig, levegőt sem hagyva neki, és mikor át akarta adni annak az állítólagos rendőrnek a telefont, kinyomtam.
Egyelőre ennyi.


Egyedül már nem merek visszamenni a boltba, mert attól félek, hogy bezárják az ajtót, és addig vernek, amíg nincs meg a kulcs. Pénzem persze nem lesz, mert kifizetni nem akarnak.

Eddig ennyi.

Remélem lesz megoldás.
Üdvözlettel:
Zsolt