„Álommeló” külföldön

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Kedves Vilanyszerelő társaim, a története főleg nektek szól

 

Megosztanám veletek külföldi munkatapasztalatomat. Villanyszerelőként dolgoztam Németországban egy irodaház építésénél. Egy magyar cégen keresztül jutottam ki, az *** Mérnökiroda Kft. alkalmazottjaként, akik ezen az építkezésen alvállalkozóként ügyködtek. (Sajnos még mindig).

 

Munkaajánlat így hangzott: nem feltétel villanyszerelői végzettség vagy nyelvtudás, nagyon jó fizetés, szállást fizetik, van magyar bejelentett munkád, fizetésed magyar részből (ami bruttó 130ezer Ft), a fizetésed másik fele euróban kapod. Órabér 6€, és hat hetente hazautazás, amit kifizetnek. Heti 40 munkaóra és van túlórázási lehetőség.

 

Örültem mint állat, hogy külföldön dolgozhatok ennyi pénzért és még azt a germán nyelvet sem kell tudnom. Mit sem tudtam arról, hogy  mennyit is keresnek a villanyszerelők kint. Azt is mondták, hogy azért megyek ki, hogy jó sok pénzt keressek. Említették, hogy kint szigorú az építési vezető. Akit így utólag csak egy nagyképű baromnak nevezek, nem beszélt nyelvet, saját tolmácsa volt, keresett vagy  nettó 4000 € (elmondása szerint) és még a szakmájához sem értett.

 

Szerződéskötés: Kérdeztem mit vigyek?- csak munkacipő meg ruha kell, azt mondták. A szerződésben meg volt egy megjegyzés, hogy géphasználatért havi 50 €-ot vonnak le. Kérdeztem mire? – Hát azért mert vannak kint nagyértékű gépek, amiket használni fogok. (Én barom, ez volt az első amiről rájöhettem volna, hogy átcseszés az egész). Kaptam egy munkásmellényt meg egy sisakot és aztán mehetek utamra. Ja és a sisakért 5000 forintot számoltak a szerződésben tételként, ha elhagynám  vagy megrongálódik, kifizettetik. Csak a magyar szerződésből kaptam saját példányt, a németet még le sem tudtam fényképezni a  2 hr-es ott őrködött mint a Szellemírtókban a szőrnykutyák, tudjátok Kulcsok Őre – Kapu Őre J Ez jutott eszembe akkor róluk. 

 

villanyszereles1.jpg

 

Fogadtatás: a szálláson nyolcan 1 lakásban, 3 kis szobában és egy fürdőszabi 1 budival. Szokásos munkásszállás. 2 személyes mocskos konyha. Ez várható volt. Aztán kezdtem barátkozni a sorstársakkal. Rögtön a lényegre tértem. Milyen kint, mennyi fizut kapnak, milyen a munka… Fizetés ?? Kiröhögtek, akik kint voltak már 1-2 hónapja. Még mi sem kaptuk meg, csak a magyar pár tízezer  forintos bért. Abból éljél meg kint és utazz haza belőle. Félretenni? Ugyan már, örüljél, hogy kint lehetsz a csodás Németországban és 6 napot dolgozhatsz reggel 7-től este 6-ig és még szombaton is. A németek péntek 12-kor lelépnek, mi meg még szombaton is nyomtuk a melót. Ez is várható volt, mivel azért mentem ki, hogy keressek. Első hét ok, még a második is, de fizikailag megterhelő, hogy napi szinten több kiló cuccot kell cipelni a munkavégzéshez a rohadt nagy irodaházban. Egyszer lemértem, napi több tíz kilométert kellett megtenni.

 

Aztán voltak néhányan akik elmondták, hogy az elmúlt pár hónapban vagy 30 villanyszerelő fordult meg itt, akik elmentek, azok sem lettek kifizetve. Az eurós fizuból mindig levontak valami indokkal (főleg, hogy nem teljesítettél jól) és csak csurgatták a pénzt hetekkel később mint ahogy ígérték, persze nem bankszámlára, hanem kézbe. Az építési vezető meg gyertyákat rakott a rajzokkal teli konténerbe. Szép kis karácsonyfát csinálhatott volna az egész kócerájból.

 

Saját szerszámaimat használtam és a cég lízingelt drága gépeit, amiknek a használatáért havi 50€ vontak le. Aztán a csapás, ezek a barmok teljesítményre mentek, ha szerintük nem raktál fel elég lámpát, vagy aljzatot egy óra alatt, akkor levonták azt az órádat, mert nem voltál hatékony. A munkát megcsináltad, de ingyen. Még a fal sem volt ott, amibe az aljzatot berakjam. A rajzokon magasságérték semmi, konnektorok olyanok voltak mint az ökörhugyozás, egyik fent másik lent. A német mondta hová kerüljön, a magyar építésvezető meg üvöltözött, de nem tudta megmondani hová kell tenni. Nem voltak szerszámok, alkatrészek, alapanyagok, de elvárták, hogy teljesítsd az általuk kitalált normát. Amíg ott voltam, a 2 hónap alatt sok embert kirúgtak és azt mondták nem jól teljesítenek, hülyék, nem szakemberek. Rettentő megalázóan beszéltek velük, velem. Az időseknek sem adták meg a tiszteletet és volt hogy valakit kiraktak 1 hét munka után és otthagyták. Nem volt pénze hazamenni, azt sem tudta szerencsétlen mit csináljon. Üvöltözések azok mentek, teljesítményelvárások, de munkakiosztás nulla, csak kapkodtunk, a munka meg ne haladt. Ingyen dolgozhattunk. Volt egy srác aki megsérült, nem is vettek fel róla jegyzőkönyvet.

 

Kilépés után: több mint 1 hónapot vártam, hogy kifizessenek. Telefonra, e-mailre nem reagáltak. Csak arra, hogy szóltam az állásközvetítő cégnek, akiken keresztül elértem ezt a céget. A fizetésemből levonták a szállás díját, a magyar fizetésemet. Viccből megemlítettem, hogy a géphasználatot elfelejtették levonni. J

 

Kedves Villanyszerelő társaim, ha jót szeretnétek, akkor ehhez a céghez nem jelentkeztek munkára.

 

Összehasonlításként: egy normális külföldi vállalkozásnál: van kiküldetési támogatás havonta, fizetés időben számládra megérkezik, heti 40 óra, túlórázni lehet, de nem kötelező, van adó visszaigénylés, van bejelentett betegbiztosításod, amit fizetnek, órabér 10 € feletti, szállás normális és ingyenes. Nem teljesítményre mennek és nincs hajtás. Munka az nem könnyű, de nem vonják le a fizetésed, ha nem teljesíted időre. Nincs kapkodás, üvöltözés.     

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!