Meddig akarják még lealjasítani a rendszergazda szakmát?

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Címzett

 

Segítséget kérnék. Olvastam utána már és tisztába vagyok azzal, hogy ezek a dolgok amiket leírok jogellenesek pusztán megerősítést szeretnék kapni. Szóval az én betöltött munkaköröm: rendszergazda (iskolában) A köztudatban ugye az él, hogy nem sok dolgom van stb. mégis hibátlanul működik az intézmény ahol dolgozom. A gondjaim a következők amik miatt már megalázva érzem magam sokszor.... nem tudom hova akarják még lealjasítani ezt a szakmát. Kezdetben nem voltak annyira vészes gondok. Rendszergazdaként elvállaltam a webmester szerepét és a rendezvények hangosítását is ( ezek külön szakmát igényelnek, megint nem az én feladatom). Valamint helyettesítenem kellett a titkárt ha éppen szabadságát töltötte vagy lebetegedett. Ezekkel semmi problémám nem volt még szerettem is csinálni. Már ezeket sem kellett volna megcsinálnom. Ezután jöttek az igazi gondok:

 

1. Rendszergazdaként már a titkár helyett kell dolgoznom sokszor ( pl. : fénymásolás; szkennelések ; oklevelek gyártása; szórólapok gyártása ( velem vágattak fel 400 oldal szórólapot ); plakátok, felhívások és osztálytermek jelzéseinek kihelyezése; ( mind úgy h nem az én munkaköröm és a titkár a helyén van )) Az nem is mellékes, hogy 2 titkárra is van az intézménynek mégis engem keresnek meg vele. Konkrétan azt érzem mintha valami személyi asszisztensként tekintenének rám.

 

2. Rendszergazdaként már a karbantartónak is én vagyok a segédje. ( pl.: tablók felrakása, bármilyen bútor pakolás ( pl.: egy egész könyvtárra való szekrény, polcrendszert pakoltunk emeletre, szőnyegek pakolása,könyvek pakolása , stb. ) Ezeket sem kellett volna vállalnom de ez idáig megcsináltam hiszen fiatal vagyok és remek kondícióban. 3. Különböző megalázó helyzetek. Érettségi idején kérték a segítségem mert a titkár nem boldogul. 7:15 re kellett bent lenni 7:30 helyett mert ki kellett ragasztanom a listát ( nem is az én jogköröm ), órákat kellett kihelyeznem ( ehhez se sok közöm ), gyerekek telefonjait átvennem, paravánok kihelyezése, asztalok rendezése. És a vicc az, hogy a titkár késett és 1 sarokra lakik az intézménytől én pedig 3km-re. Én csináltam mindent helyette rendszergazdaként. Megalázónak éreztem azt is amikor, különböző portfolió védéseik voltak a pedagógusoknak és azon is nekem kellett ellátni a titkári teendőket. Szkennelési feladatok leginkább. Ami rám tartozott az kb. az hogy biztosítsam a terem informatikai eszközeinek a használatát és internetet adjak a vizsgaelnököknek. Ehhez képest még a tálcán lévő poharak is én vittem mint valami pincér. Ezek a dolgok is eléggé zavaróak voltak már, de itt kezdődnek az igazi gondok: Nyári szünet előtt behívatott az igazgató, hogy tárgyaljuk meg a nyári teendőket. Elkezdte sorolni. A karbantartónak segítenek kell csapóajtó bontásnál valamint majd az egyik termet felújítják és padlózati munkáknál kell segítenem (parkettázni). Elborult az agyam és kiakadtam teljesen jogosan szerintem. Rendszergazdaként mi közöm van nekem ehhez? Kifakadásom után nem is kerestek ilyennel , hanem megpróbálnak így hülyére venni........ hogy a munkaköri leírásomat úgy akarják összeállítani ( olvastam, de nem írtam alá és nem is fogom ebben a formájában) , hogy kb. mindent amit rám sóznak azt meg kell csinálnom. VICC Ezek kerülnek bele a munkaköri leírásomba ( lényegét írom ki ): 1. Suli rádióval, rendezvény hangosítással és fényképezéssel kapcsolatos dolgok, tehát minden ami létezik. Ez nem lenne probléma mivel szívesen megcsinálom , de az hogy már ezt kötelezővé tennék.... Nincs is hozzá képesítésem, valamint ilyet bele se írhat a munkakörömbe mivel ilyen biztos hogy nem tartozik a rendszergazda munkaköréhez, ahogy a többi dolog sem amiket még leírok. 2. Különböző pénzkezelési feladatok ( díjak beszedése, szállítás , el hozatal). Pénzügyi munkatárs útmutatása alapján. Ilyenhez mi köze van egy rendszergazdának? Se képesítésem és nem is kerülhet bele mivel nem a munkaköröm része

 

3. Anyagbeszerzés ( mindenféle javítás amihez kell valami anyag azt nekem kell megrendelni, vagy bármilyen eszközt , bútort kell beszerezni az az én feladatom) Mióta kell anyagbeszerzéssel foglalkoznia egy rendszergazdának?

 

4. Titkári feladatok ellátása ( Ezt megteheti átirányítással, de hogy konkrétan benne van és felvan sorolva az egyebek között.....azért ez vicc)

sad-depressed-man-on-computer.jpg

5. Kapcsolattartás különböző cégekkel amivel a vezető megbíz pl.: magyar posta ( könyörgöm mi közöm a postához rendszergazdaként? ) Még ha olyan cégek ( internetszolgáltató és ahonnan beszereznem az informatikai eszközöket oké ), de ők mindenre gondolnak. Nem lepődnék meg ha ezentúl nekem kellene a takarítószereket intézni.

 

6.Kötelezővé akarják tenni, hogy jelenjek meg különböző rendezvényeken, imákon , miséken és iskolán kívüli rendezvényeken ( pl.: szombat ballagáson és hangosítsak mindenféle bér nélkül és pótlék nélkül) Munkaidőn kívül szabad ember vagyok, ingyen nem dolgozok és amúgy sem kötelezhet misére hiába katolikus az iskola mivel mások a vallási nézeteim

 

7. És hab a tortán. Minden olyan feladatot köteles vagyok elvégezni amit az iskola érdeke megkívánja. Magyarán bármit mondanak nekem meg kell csinálnom, de ez nem jogszerű mivel ami a munkakörömhöz tartozik , de ezt már egyszer eljátszották, hogy hivatkoztak az egyebekre ( parkettázásnál és persze határozott nem volt a válasz)( volt példa arra, hogy 100 kg asztal kellett 2. emeletre cipelni 2 embernek és kb. épphogy nem kaptunk sérvet. )

 

Sok olvasás után arra jutottam hogy: Ez az egész munkaköri leírás jogszerűtlen, mivel fel sem sorolhat egyebeket benne főleg nem a munkakörömmel nem összeegyeztethető módon. Csak megemlítem, hogy a munkaköri leírásom 6 oldal és abból majdnem 1 oldal az egyebeket felsorolása. Máshol néztem és kérdeztem ismerőseim nekik max 2-3 oldal. Nem kötelezhet engem olyan dolgokra amik megint csak jogszerűtlenek és megsértik a magánszférámat. Valamint nem foglalkoztathat munkaidőn kívül úgy, hogy azért nem kapok bért és pótlékot. Én erre támaszkodom, ha majd vitás helyzetbe fogok kerülni a leírás megkötésénél. "A munkáltató – az átirányítás kivételével – egyoldalúan nem lépheti át a szerződéses munkakör jelentette kereteket. Ezért a munkavállalót nem terheli munkavégzési kötelezettség, ha olyan feladatra utasítják, amely nem tartozik a munkakörébe. Ennek ellátását jogszerűen tagadhatja meg [Mt. 54. § (2) bek.], így erre hivatkozással – kötelezettségszegés hiányában - munkaviszonya rendkívüli felmondással nem szüntethető meg (BH2004. 387, BH2002. 243). "

 

És kitudja még milyen jogszerűtlen van beleírva a munkaköri leírásomba, amit nem vettem még észre vagy nem tudatosult úgy benne. Mi a véleménye? Megtudja erősíteni ezeket az állításokat amiket gondolok?

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!