Munkáltatói szemszög (avagy vegyük komolyan egymást)

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

 

Tisztelt Blogszerkesztők!

(Részben az érintett beazonosíthatóságának elkerülése, részben a probléma általános volta miatt kérem, név nélkül tegyék közzé alábbi félig-meddig nyílt levelemet.)

Vegyük komolyan egymást!

Szokás a cégek munkaerő-kiválasztási szokásait kritikával illetni. Nyilván joggal, magam is tudom, hogy sok a visszaélés, slendrián (vagy semmilyen) visszajelzés, fizetés nélküli próbamunka, stb. Munkáltatóként viszont egyre gyakrabban szembesülök a jelöltek részéről is elfogadhatatlan viselkedéssel. Az, hogy az önéletrajzok előszűrését követően konkrét időpont-egyeztetéssel behívott jelentkező egyszerűen nem jelenik meg az interjún, már szinte szokásosnak mondható (5-10%). Mindegy, azt az időt el tudjuk tölteni értelmesen mással is. További ~10% megjelenik ugyan, de fogalma sincs róla, hol van épp. Ez is kezelhető, bár nem jelent pluszpontot. Viszont az, hogy a második körön túljutott, közösen megtárgyalt szerződés-ajánlattal rendelkező „befutó” tűnik el se szó se beszéd, már komolyan kárt okoz. Tőlünk időt vesz el, más jelentkezőktől lehetőséget. Ma egy ilyen esetnél megszólalt bennem a pedagógus, és az alábbi levelet küldtem el az érintettnek. Túlságosan idealista vagyok? Irreális elvárás, hogy mindkét oldalról vegyük egymást komolyan?

interview-body-language.jpg

"Tisztelt X.Y.!

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a tisztességes eljárásra minden vállalati folyamatban. Munkatársainkkal hosszú távú együttműködésre törekszünk, aminek feltétele, hogy mind munkáltatói, mind munkavállalói szerepkörben megbízhassunk egymásban. Ön nem munkatársunk, de részt vett az interjú-folyamatban, melynek eredményeképp 10 napja egy munkaszerződést ajánlottunk Önnek. Ön gondolkodási időt kért és megígérte, hogy az elmúlt hét elején visszajelez, mi pedig megígértük, hogy addig fenntartjuk a pozíciót Önnek.

Mi megtartottuk az ígéretünket, Ön viszont nem. Így nem csak az Önnel töltött órák bizonyultak fölöslegesnek, hanem a többi megfelelő jelöltre szánt idő is, hiszen a felvételi folyamatban kialakult sorrendben Ön után következőket időközben elveszítettük.

Nem haragszom, csak bosszús vagyok, hiszen az én hibám, hogy a hét eleje helyett máig vártam. Csak szeretném, ha megértené, hogy lazaságával voltaképp visszaélt a bizalmammal. Így nem csak munkaórák tucatjai váltak kidobott idővé, hanem a hirdetéstől kezdve a felvételig zajló teljes folyamatot kezdhetjük elölről. Márpedig nálunk ez nem "futószalagon", hanem rendkívül komoly odafigyeléssel, közvetlen ügyvezetői részvétellel zajlik.

Remélem, mostani - talán szokatlan - levelemmel sikerül felnyitnom a szemét, és a jövőben más munkáltatóknál már más perspektívából is értékeli az Önre irányuló figyelmet.

Üdvözlettel:

N.N. (Ügyvezető)"

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!