Ma én, holnap te

Severina osztja meg velünk gondolatait az alábbi levélben. Jogász, több nyelven beszél, mégsem talál magának munkát.

Itt vádak hangzottak el, a Macás történetnél (azt nem én írtam!!), hogy aki akar, az el tud menni dolgozni. Sajnos nem mindenki tud elhelyezkedni, aki akar. Kétségtelen, hogy a műszaki, IT pályákra tárt karokkal várnának akár 500%-kal több jelentkezőt is, de sajnos a jogi, hr-es, bölcsész, pedagógusi, Pr-os, marketinges...stb. végzettségű embereket nem keresik sehol, túljelentkezés van ilyen pozikra.

 

Regisztráltam álláskeresőként (most ez a menő szó a munkanélkülire), a diplomások Andrássy úti kp-jában. Jelentem tele van fiatal 21-40 éves zömében lányokkal, nőkkel, akiknek 1-3 diplomájuk is van, 1-2 nyelvet min. középfokon beszélnek. Beszélgettem velük és megerősítették a Fiktív Macás verziót, mely szerint küldik ők az önéletrajzot, regisztrálnak a profession-ra, de semmi válasz, vagy 4-5 kamu interjú után elkeserednek. Dolgoznak ott karriertanácsadók is, akik semmit se tudnak segíteni. Mind azt mondja, ne add fel, küldözgesd továbbra is a cv-det…stb.

 

1 tanárnő fogalmazta meg jól: „Van 1-2 ember akinek jól megy az országban, meg van ismerőse, a többinek szevasz!”

 

És elhiszitek azt, hogy mindegyikük dolgozni akar? Itt felmerült, hogy menjen el takarítani, mosogatni. Nos, fizikai munkára nem mindenki alkalmas, én sem. Meg 1 egész havi takarításért is 25-60 nettót fizetnek? Nem mindenki olyan szép, hogy pultosnak, vagy szoliba, vagy eladónak (utóbbi is kemény 12 –órát- állós- meló) felvegyék őket, főleg 30-40 felett. Erotikus munkára és értékesítőnek sem alkalmas mindenki lelkileg.

 

Jómagam jogász vagyok, 9 év hr és munkajogi tapasztalattal, aktív angol -német felső nyelvtudással.

 

A 9 év alatt 3 mhelyem volt (melyből 1nél a cég megszűnt, 2nél pedig a határozott idejű szerződés lejárt), tehát nem úgy „rúgtak ki”. 180 helyre pályáztam, ebből 6 interjúm volt, már írtam 1 kommentben milyenek (gyerektéma, testvértéma, apja miben halt meg-komolyságú kérdésekkel).

 

Tételezzük fel, hogy a cv jó, nem hamis, a feltüntetett képességeknek birtokában vagyok, én is csak olyan helyre küldöm, ahova megfelelek, az interjúkról sosem kések, mindig fekete nadrágkosztümben megyek fehér blúzzal, szolidan, ékszer, parfüm nélkül. Nem rossz a személyiségem, nincs cikis tulajdonságom, nem vagyok kövér. Ha teszteket kell írni, a fejvadászcég mindig továbbküldi a jelentkezésem a céghez, mindig bent vagyok az első kettő jelölt közt, majd 2 hónap múlva megtudom, hogy a cég felvett egy 3-at, aki meg se írta a tesztet, a fejvadászcéges csaj tépi a haját, bocsánatot kér (ilyen is van, ő is hiába dolgozott). Mivel én vállalati hr oldalon dolgoztam, együttműködve néhány tanácsadó céggel, vannak ismerőseim ott- „ne jelentkezz az állásra- súgják, nem VALÓS!”

 

Tudom, hogy az én sorsom „magánügy”, de de jó is lenne, ha én lennék így egyedül! Annyian vagyunk, mint bolha a kutyán!

 

Sokan itt kommenteltétek, hogy Titeket nem érint a munkanélküliség. Én erre azt mondom, sose tudhatod. Ma én, holnap Te. Ha vállalkozó vagy, az stimmt, hogy nem rúghatod ki magad magad, deha pl. maszek fodrász vagy, egyszer csak észreveszed, hogy tavaly megcsináltál 100 fejet havonta, most csak 40-et. Úgyhogy ez a recesszió szép lassan be fog szivárogni mindenhova. Ügyvéd ismerőseim máris jelezték, hogy az adásvételi szerződések száma drasztikusan lecsökkent, mivel nem adnak a bankok hitelt. Viszont ugrásszerűen nőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma (lopás, rablás, emberölés:pénzért, zsarolás: pénzért, bankkártyával való visszaélés: pénzért).

 

Várom a tanácsokat…vagy nem is tudom mit…

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.comcímre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni!

Hirdessen nálunk a lehető legolcsóbban! A részletekről érdeklődjön emailben!