Asszisztens 2 diplomával

Kedves Erynnis!
 
A segítségedet szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban.
 
5 és fél év után úgy döntöttem, hogy felmondok a jelenlegi munkahelyemen. Ezzel nem is lenne gond, de a felmondásommal a tanulmányi szerződésemet és a hitelemet is vissza kell majd fizetnem.
 
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségeim vannak, milyen kezdvezményeket, engedményeket lehet általában elérni ilyen helyzetben. Továbbá az sem teljesen tiszta számomra, hogy a tanulmányi szabadságra, szabadnapra kiadott napokat bruttó vagy nettó összegben kell-e visszafizetnem a cégemnek (hallottam már ilyen, olyan verziót is, de hiába próbáltam utánanézni, pontos infót sehol nem találtam).
 
Kis adalék, hátha számít: azért hagyom ott a jelenlegi állásomat, mert bár  fontosnak tartották, hogy elvégezzek egy főiskolai szakot munka mellett és ígéreteket is tettek, hogy ez az előmenetelemben szerepet játszik majd, ennek ellenére semmi nem történt, sőt még fizetésemelést se kaptam a diplomám megszerzése kapcsán, pedig erre is ígéretet kaptam (persze írásba semmit nem foglaltak). Mind az előmeneteli, mint a fizetésemeléssel kapcsolatos igényemet jeleztem, mégse jutottam előrébb, azóta is 2 diplomával vagyok asszisztens.
 
Bármi infót, ötletet, segítséget szívesen fogadok a témával kapcsolatban.
 
Előre is nagyon köszi a segítséget.
 
Üdv:
 
Zsuzsa
 
Kedves Zsuzsa!

A tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalja, hogy támogatja a munkavállalót tanulmányok végzésében - ez a támogatás nem csupán pénz formában valósulhat meg, idetartoznak a plusz szabadnapok, tankönyvek, stb. - a munkavállaló pedig vállalja, hogy ennek fejében meghatározott ideig a munkáltatónál dolgozik. Ennek a két "vállalásnak" egymással arányban kell állnia, ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha kb. 2 éves a tanulmányi időszak, akkor ha ennek fejében 3-4 évet vállalsz be, hogy ott dolgozol, ez nem tekinthető aránytalannak (ha többet, az már beleeshet az aránytalanság kategóriájába és erre alapítva meg lehet támadni a tanulmányi szerződést). Ha ebből az időtartamból valamennyit már ledolgoztál, akkor nem az összes támogatást, hanem ennek a le nem dolgozott időtartammal arányos részét kell visszafizetned.

Ami a szabadságokat illeti: a munka törvénykönyve úgy fogalmaz, hogy amennyiben a munkavállaló több szabadságot vett igénybe, mint ami járt volna neki, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni, tehát nem azt az összeget, amit mindenféle, adók, járulékok, stb. terhelnek, hanem azt a konkrét összeget, amit a szabadságra megkaptál (szabadságra általában a személyi alapbér 100%-a jár).

Sajnos azzal, hogy ígérete ellenére a munkáltató nem helyezett át más pozícióba, jogilag nem tudunk mit kezdeni. A tanulmányi szerződés - ellentétben a munkaszerződéssel - kizárólag írásban érvényes, ami egyben azt is jelenti, hogy minden lényeges, illetve a felek által lényegesnek tartott körülményt írásba kell foglalni. Nem tudsz itt szóbeli ígéretekre hivatkozni.

Üdv,
Erynnis

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.