Tűrjük a megaláztatást

Újabb munkahelyi történet (komment) következik, egy olvasónk hívta fel rá a figyelmemet. Sajnos mostanság elfoglalt vagyok, ezért kiszámíthatatlan mikor kerül ki egy-egy bejegyzés, ezért ajánlanám az  RSS szolgáltatásra való feliratkozást Mindenkinek.

Egy megyei önkormányzatnál vagyok három éve adminisztrátor. Felvételemkor kikötés volt a gépírás, az érettségi és ez eü. végzettség. Mindennek megfeleltem. 1 hónap múlva véglegesítettek, elégedettek voltak a munkámmal.
2004. július 1-jén új felettest kaptunk. A kölcsönös ellenszenv hamar kialakult közöttünk. A munkámban viszont ezt sohasem éreztettem, mint beosztott mindig igyekeztem teljesíteni kéréseit, parancsait. Felettesem, aki fiatal férfi gyorsan és sikeresen bepuncsolt a nagyfőnöknek, aki öreg és nő, és most, hogy „nyeregben“ érzi magát, kést döfött a hátamba.


Négyen vagyunk két állás betöltésére. Egy főnek közülünk dec. 31-én lejár a szerződése, őt tájékoztatták, hogy nem kívánják vele meghosszabbítani a szerződést. 1 főt már mellénk helyeztek betanulásra, neki mg. szakközépiskolai végzettsége van. Gépírni nem tud, eü. végzettsége nincs. A harmadik fő október 15-én jön vissza gyesről. Neki sincs eü. végzettsége, érettségizett fodrász, és ő sem tud gépírni. De náluk ez már nem is követelmény. Nekem három lehetőséget kínáltak fel:

 

  1. mondjak fel magam, mert ők nem akarnak, hiszen akkor végkielégítést kellene fizetniük, de ezt nem engedhetik meg maguknak.

  2. adminisztrátor helyett legyek gondozó, természetesen csak egy műszakban, hétfőtől-péntekig, reggel 6-tól 2-ig, mert pereskedni nem akarnak a munkaidő miatt, de örülnének neki,ha önmagamtól vállalnám a három műszakos beosztást

  3. maradhatok is, de akkor készüljek fel, hogy napi 8 órában minden pillanatban ellenőrizni fogják a munkámat

Mindezt jegyzőkönyvbe foglalták, amiből nem kaptunk egyetlen példányt sem, hiába kertünk. Arra hivatkozott az igazgató, hogy ez nem fegyelmi, hanem munkaértekezleti jegyzőkönyv. A kolléganőmmel mi hiába hivatkoztunk a Személyiségi és Adatvédelmi Törvényre, akkor sem volt hajlandó adni ebből a jegyzőkönyvből kivonatot.

 

Ellenben behivatott minket fejmosásra. Elmondta, hogy elégedett a munkánkkal, de nem tud mit tenni, nem ő döntött.

 

Választ 1 hónapon belül kell megadnom.

 

Az igazgató, mint Pilátus mossa kezeit, a közvetlen fellettesemre ruházta át a döntést, aki jegyzőkönyvbe mondta, hogy a munkánkkal elégedett, abban nincs probléma, de hideg a munkahelyi légkör, ezért szerené a két új dolgozót, még akkor is, ha nem tudnak gépelni, nem ismerik az eü. programot, és nincs meg az előírt eü. végzettségük sem.

 

Engem három éve abban a hitben ringatott, hogy a diplomám megszerzése után besorol F kategóriába, és áthelyez a mentálhigiénés csoportba. Amikor megtudta, hogy kiváló lett a diplomám, közölte, hogy csak azért mert az főiskola, amit elvégeztem egy nagy nulla.
/Valóban nem nagy durranás, de ez a véleménynyílvánítás őt is minősítette/

 

Most, diploma után, olyan munkakörbe akar áthelyezni, amihez elég a 8 általános. Azt mondja, hogy ő nem ígért nekem semmit. Írásban valóban nem, de szóban három éve hitegetett. Azt mondja, hogy nem tehetek ellene semmit, mert nincs írásba foglalva az ígérete.

 

Másnak mi erről a véleménye?
Mit válasszak?
Más munkahely szinte nincs is a környéken.
Két gyermekemet egyedül nevelem.

 

Mit tehetek én most? Mindig precizen, rendesen végeztem a munkámat, mindenkivel jó a kapcsolatom, kivéve a közvetlen felettesemet. Rajta kívül még 6 gondozási egységvezetővel dolgozom együtt. Senkivel nincs és nem is volt sohasem problémám. Félek, ha véleményt kérnék tőlük bíróság előtt, saját állásukat féltvén nem mernének az igazság mellett kiállni. Az ország déli részén élek, hatalmas a munkanélküliség itt. Mindenki foggal körömmel ragaszkodik a munkehelyéhez és tűrik az állandó megalázásokat.

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.