Összejöttünk egy kollégával

Sok a levél, főleg munkajogi kérdésekkel kapcsolatban, ezért ma  még egy bejegyzést olvashattok. Kirúghatnak valakit csak azért, mert egy kollégájával párkapcsolatot létesít?

Megyek vissza a párnák közé :(.

Szia!

Kereskedelemben dolgozom, már lassan egy éve, és egy számomra nagyon fontos dologban kérném a segítségedet. 3 hónappal ezelőtt az egyik munkatársammal párkapcsolatot létesítettünk. Természetesen semmi nem maradhat titokban, tehát az összes kollegánk tudja már, hogy mi a helyzet.

Állandó támadások, és fenyegetőzések érnek minket, hogy ki fognak minket rúgatni a boltból, ahol dolgozunk. Ezt azzal indokolják, hogy mi nem dolgozhatunk egy munkahelyen, mivel egy párt alkotunk.

Az lenne a kérdésem, hogy a Munkatörvénykönyvbe van-e erről szóló rész, van-e joga a cégnek ilyen indokkal elbocsájtani minket? Én nem hinném, hogy ezt megtehetik egy ilyen nevetséges indokkal. Ha mégis, kérlek írd meg nekem, illetve a véleményedet is az ügyről, mit tehetünk, tudunk-e egyáltalán tenni valamit.

Előre is köszönöm!

Üdv: Brigi

Kedves Brigi!

A munkaviszonyodat kizárólag olyan indok alapján szüntetheti meg a munkáltató, amely a munkáddal van összefüggésben. A magánéletedhez semmi közük.

A felmondási indokoknak nagyon komoly szakirodalma és bírói gyakorlata van a munkajogban, a munkavállalók által indított perek többsége sikeres. Nektek azt javaslom, hogy meg se halljátok a fenyegetéseket, ugyanúgy végezzétek a munkátokat, ahogyan eddig, ha pedig jogtalanul mondanak fel nektek mindezek ellenére, elgondolkodhattok a bírósági eljáráson. Utóbbin csak felmondás esetén, tehát ha egy közös megegyezéses megszüntetést írtok alá, azt már nem tudjátok a bíróságon megtámadni.

Üdvözlettel: Erynnis