Angolul nem írom alá

Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.

Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.


Kedves Erynnis!

Kérdésem a következő. Végre sikerült sok-fordulós pályáztatási eljárás során 1 multinál elhelyezkednem.
Igenám, de a munkaszerződésemet csak angol nyelven kaptam meg, s bár jól beszélem a nyelvet, a félreértések elkerülése érdekében én ragaszkodnék a magyar nyelvű szerződéshez.

A cég hr vezetője azt mondta, ez kizárt, az ott dolgozó fizikai munkások is csak angol nyelvű szerződést írtak alá, akik pedig 1 szót sem tudnak angolul. Van ehhez itthon Magyaro-n joguk?

Én nem írom alá az angolt.

Köszi, Jutka


Kedves Jutka!

Volt már egy, a tiédhez hasonló levelem, ami kikerült az oldalra is. Bemásolom ide neked a válaszomat:

"nem tudok olyan jogszabályi előírásról, amely kifejezetten kimondaná, hogy magyar nyelven kell a nyilatkozatokat megtenni, így csak az általános alapelvekre tudok támaszkodni. Ilyen például a rendeltetésszerű, jóhiszemű joggyakorlás követelménye, illetve a jognyilatkozatra vonatkozó szabályozás, amely kimondja, hogy alapesetben alaki kötöttségek nélkül lehet megtenni a munkaviszonnyal kapcsolatos nyilatkozatokat - azaz akár szóban, akár írásban -, kivéve, ha törvény eltérően rendelkezik (ilyen pl. az a szabály, hogy munkaszerződést csak írásban lehet kötni). Általános polgári jogi elv továbbá a felek együttműködési kötelezettsége is, ezekre alapítva tudnám megállapítani, hogy a munkáltató nem járt el helyesen, amikor angolul nem tudó munkatársait angol nyelven tájékoztatta. Ilyen esetekben egyébként határozottnak kell lenni és nem szabad olyan iratot dokumentáltan átvenni, amelynek a tartalmáról fogalmuk sincsen, vagy akár lehet írásban kérni a munkáltatói jogok gyakorlóját, hogy magyarul adja ki az utasításait, ellenkező esetben a munkavállalók nem értik azt meg és nem fogják betartani.

A hasonló cégeknél mi azt szoktuk csinálni, hogy 2 nyelven - magyarul és angolul - készítjük el az iratokat, hasonló eljárással az általad hivatkozott munkáltató is megfelelhetne a jóhiszemű joggyakorlás követelményeinek."


Az írást részletesen, kommentekkel együtt itt találod:

http://munkahelyiterror.blog.hu/2009/06/05/mindent_angolul_irnak#comments

Üdv,
Erynnis