Apai GYED

Tisztelt MH!

 

Az egyik legutóbbi cikk keltette fel az érdeklődésemet és egy gyakorlati jellegű kérdésre keresem a választ. Adott egy kisgyermekes család. Anyuka kapta a TGYÁS-t, majd a GYED-et. Néhány hónap múlva részmunkaidőben - teljesen hivatalosan - visszament dolgozni, ezért a GYED-et visszamondta.

 

Kérdéseim:


1) Az anyával és a gyerekkel egy háztartásban élő apa (nem férj) kérheti-e a GYED további folyósítását (az apaság jogán), így az apa tudna otthon maradni a gyerekkel?
2) A GYED igénylésének mi a menete? Elég csak a formanyomtatványon igényelni vagy a munkáltató beleszólhat (esetleg megakadályozhatja) valamilyen módon?

 

Az utóbbi kérdésnek azért van fontossága, mert az apa rendőr/pénzügyőr/katona/stb. (kívánt rész aláhuzandó, tehát fegyveres szerv tagja), de inkább nevelné otthon a gyereket kevesebb pénzért, mint a rossz hangulatú munkahelyén dolgozna magasabb fizetésért...

 

 

Köszönettel: SP

 

Kedves SP!


A GYED igénylését megelőzően a szabadság-igényről kell tájékoztatnod a munkáltatódat, lehetőleg írásban (főleg, ha problémásabb a helyzet), legalább egy hónappal a szabadság megkezdését megelőzően. Fontos, hogy itt nincs mérlegelési jogköre a munkáltatónak, köteles kiadni a fizetés nélküli szabadságot.


A GYED-et a munkáltatódnál kell igényelned, a www.oep.hu oldalról letölthető az igénylőlap és a pótlap, mindkettőt ki kell tölteni és odaadni a munkáltatónak. Külön lap van, ha ún. folytatólagos igén Ha a foglalkoztató rendelkezik tb kifizetőhellyel, akkor ő fogja neked utalni a GYED-et, ha nem, akkor továbbítania kell az illetékes OEP-nek, méghozzá haladéktalanul.



Az is jó eljárás, ha a nyomtatványt aláíratod a munkáltató erre jogosult képviselőjével és azután te magad adod postára, vagy adod át a HR-osztálynak.


Üdv,
Erynnis

 

Címkék: apa, gyed