Túlsúlyos a dolgozók fele


A magyar alkalmazottak több mint fele túlsúlyos, melyet a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás eredményez, állapítja meg a Budai Egészségközpont nem reprezentatív felmérése. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat az alkalmazottak és vállatok szempontjából egyaránt kulcsfontosságú.


A Budai Egészségközpont, Magyarország egyik vezető magánegészségügyi intézménye ismertette 2009. évi teljes körű foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálatainak eredményeit. Az évente több mint 10.000 szűrővizsgálatot végző, kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező intézmény nem reprezentatív felmérése szerint a munkavállalókat érő stressz, a feszített munkatempó és a monitor előtt végzett ülőmunka olyan betegségek kialakulásához vezethet, melyeket csak rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet kiszűrni. Az eredmények rávilágítanak a megelőzés fontosságára: az időben felfedezett betegségek nagy arányban sikeresen gyógyíthatók, áll az intézmény közleményében.


A vállalati versenyelőny kulcsa az egészséges munkavállaló


"Magyarországon a vállalatok egyik legfontosabb kötelezettsége a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat biztosítása a munkavállalók számára. A szervezetek sikeres működését jelentősen befolyásolja a munkavállalók egészségi állapota, mivel a betegállományban töltött idő komoly bevételkiesést jelenthet a munkaadó, és a munkavállaló számára egyaránt. A Budai Egészségközpontban minden vizsgálat egy helyen bő egy óra alatt elvégezhető, így a vállalatok számára időt és energiát takarítunk meg" - mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezetője.


A magyar alkalmazottak több mint fele túlsúlyos


A vizsgálati módszerek protokolljában történt változások eredményeképp az előző évekhez képest részletesebb statisztikai adatok születtek. Az összes munkavállalót teki
A foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálatok során legnagyobb arányban, 41,5 százalékban a 31 és 40 év közötti korosztályt vizsgálták, és közel egyenlő volt a 21 és 30 év közötti (21,8 százalék) és a 41 és 50 év közötti páciensek (20,4 százalék) aránya. A vizsgált munkavállalók 12,7 százaléka 51 és 60 év közötti, 3,4 százaléka pedig a 60 év feletti.


ntve a legnagyobb számban, a páciensek 53,9 százaléknál diagnosztizáltak elhízást vagy túlsúlyos állapotot, és 26,3 százalékánál vérzsír rendellenességet, melyet a tapasztalatok szerint legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód eredményez. A képernyő előtt végzett munka szemkárosító hatására utalhat, hogy a vizsgált páciensek 21,3 százaléknál diagnosztizáltak rövid-, 9,1 százalékuknál pedig távollátást. A vizsgált páciensek 11,1 százalékánál mértek magas vérnyomást, 9,1 százalékuk szenved magas vérnyomás betegségben (hypertonia) mely a stresszes életmóddal és a feszített munkatempóval hozható összefüggésbe.


A belgyógyászati jellegű és laboratóriumi vizsgálatok során a vérzsír rendellenességek (26,3 százalék) és elhízás (53,9 százalék) mellett a páciensek 2,3 százalékánál diagnosztizáltak szívritmuszavart, 7 százalékánál visszerességet, 3,3 százalékuknál pajzsmirigy rendellenességet, és 1,1 százalékuknál pedig szívzörejt. A szem betegségeinek vizsgálatakor született diagnózisok közül a rövidlátás mellett (21,3 százalék) az időskori látás (8százalék), szemtengely-ferdülés (9,5 százalék), és a távollátás (9,1 százalék) volt a leggyakoribb diagnózis. A mellkasröntgen által kimutatott betegségek közül a leggyakoribb a tüdő hörgőinek megbetegedése (1,6 százalék), tüdőtágulatban pedig a vizsgált páciensek 0,48 százaléka szenved.


A rendszeres foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt számos előnyt nyújtanak. Azáltal, hogy a munkaadó biztosítja a dolgozók számára a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, nem csak a törvényi kötelezettségének tesz eleget, de az egészséges munkavállalókkal növelheti a vállalati versenyelőnyét. A munkavállaló számára is kiemelten fontos a szűrővizsgálat, hiszen az időben diagnosztizált betegség nagy arányban, sikeresen gyógyítható, áll a lapunknak eljuttatott közleményben.


Forrás: HR Portal