A három legrosszabbat kirúgják

Csatlakozás

 

 

Tisztelt Blog vezető!

 

Először lépek önnel kapcsolatba egy érdekes dilemma miatt.
Megerősítést vagy cáfolást várnék öntől egy olyan esetben, amit én mint diákként dolgozó élek meg egy munkahelyen.


A munkahely egy diákszövetkezeten keresztül alkalmazza az embereket, tehát elsősorban a munkahelynél lenne probléma, nem a diákszövetkezetnél.


Nos a probléma azon alapulna, hogy egy új rendszert szeretne a vezetőség teremteni, ami eddig nem is volt probléma. Kisebb nagyobb erőfeszítés árán sikerülget alkalmazkodnunk,
de az új módosítást felháborítónak tartom,
miszerint egy pontozói rendszeren keresztül megyünk át nap mint nap, hogy ezt 2 hét elteltével értékelhessék.


A probléma ott kezdődik, hogy a kapott listán szereplő 3 legrosszabbul teljesített dolgozót azonnali hatállyal elbocsájtják,
függetlenül attól, hogy a lista össze dolgozója plusz vagy minusz pontokban jönne-e ki.


Én ezt egy nagyon megalázó versenystressznek érzem, ami folyamatos nyomás alatt fogja tartani a munkatársaimat és engem.


A kérdésem az lenne, hogy révén hogy mivel a diákszövetkezet a helyzet érdekében cselekvésképtelen, hiszen ők csak a munkaerőt adják, míg a munkahely a fizetést, a szabályokat, a helyet, és egyéb dolgokat biztosít és azonnali szerződésbontás éri a diákszövetkezetet ilyen jellegű panaszbenyújtásnál.


Így magánemberként mit tehetek az ügy érdekében? Mert úgy érzem, ez már munkahelyi terrornak minősül.


mindenképpen jogi úton keresek megoldást!

Szeretettel várom a segítségét!

Tisztelettel: F.R.

 

Kedves R.!

 

Bár a Munka Törvénykönyve nem tartalmaz kifejezett rendelkezéseket a munkavállalói teljesítmény értékeléséről (egy helyen, az ún. működési bizonyítványnál találunk rá utalást), nincs semmi akadálya annak, hogy a munkáltató éljen ezzel az eszközzel.


Figyelembe kell vennie azonban az általános munkajogi - és persze egyéb jogági - szabályokat is: például a jóhiszeműség és tisztesség követelményét, az egyenlő elbánás elvét, az értékelési szempontoknak és rendszernek mind meg kell felelniük ezen alapelveknek. Fontos továbbá, hogy az értékelési rendszer a munkavállalók számára előre megismerhető legyen és biztosítani kell a jogorvoslati jogot is az értékelés eredményével szemben.


Negatív eredménnyel, avagy alacsony pontszámmal záruló értékelés sem ad önmagában okot azonban az azonnali hatályú felmondásra (rendes felmondásra viszont igen), mivel azonnali hatályú felmondásnak kizárólag a munkaviszonyból származó kötelezettség szándékos és súlyos megszegése esetén van helye.


Érthető ugyanakkor, hogy a munkavállalók többsége ellenérzéssel viseltetik a teljesítményértékelés iránt, azonban az, ha megfelel az itt írottaknak, önmagában nem törvényellenes.


Üdvözlettel:
Erynnis