Csak kapkodom a fejem

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Szeretnék segítséget kérni!



2010. szeptember elején léptem be a jelenlegi munkahelyemre, 3 hónap próbaidővel, tehát 2010. decemberben történt meg a véglegesítés, azaz most határozatlan idejű. Egyedül dolgozom az irodában, jobban mondva egyedüli alkalmazott vagyok a szervezetnél. A munkaadóm október 1-től - arra hivatkozva, hogy az épület, melyben dolgozunk felújításokat kíván, ezért arra kell a pénz - csak 4 órás munkaviszonyban akar foglalkoztatni.


Ezt nekem nagyon át kell gondolnom, mert 55 éves múltam, tehát közeledek a nyugdíjkorhatárhoz, nem mindegy milyen munkaviszonyban dolgozom.


Több variációval áltak elém:


A holnapi naptól 4 órás lesz a munkaviszonyom, fele munkaidőt kell a munkahelyemen töltenem, fele fizetést kapok, de a munkaköri feladataim nem változnak, azaz mindent el kellene végeznem, amit eddig is.


Felhívtam a figyelmüket, hogy van egy pályázattal kapcsolatos kötelezettségünk, ami megkívánja azt, hogy szeptemberben minden nap 8 órában kell dolgoznom. Ezt a pályázatot én írtam, amiben 1 havi munkabért kértem támogatásként és meg is nyertük.
Erre az volt a válasz, hogy:


1. Írjak alá egy szerződésmódosítást most augusztusban 4 órára és a munka miatt szeptemberben a vissza lesz alakítva 8 órásra.


2. Most azonnal bontsuk fel a meglévő munkaviszonyomat, majd azzal egy időben kössünk egy 2 hónapra, szeptember végéig, határozott időre szóló szerződést, majd utána október 1-től egy 4 órásat (persze erre nem látok semmi biztosítékot).

Csak kapkodom a fejemet, nem voltam még ilyen helyzetben.
Hogyan tudják ezeket jogszerűen megvalósítani?
Mi lesz a felmondási időmmel?Mi lesz a szabadságommal? (30 nap éves szinten és még 1 napot sem vettem ki eddig)



Milyen előnye származik ezekkel a lépésekkel a munkaadómnak, és milyen hátrány ér engem, munkavállalót?


Mit tanácsol, mit tegyek, mit ne tegyek?



Köszönettel: Ave

 

Kedves Ave!

 

Előrebocsátanám, hogy semmit nem köteles aláírni, hiszen a munkaviszony csak közös megegyezéssel módosítható. Nem tudom, mennyire áll közel a nyugdíjkorhatárhoz, amennyiben már csak 5 év, vagy ennél kevesebb van hátra, akkor rendes felmondással is csak különösen indokolt esetben szüntethetik meg a munkaviszonyát - tehát ez egyfajta védettséget ad Önnek. A védettség azt is jelenti, hogy nem fenyegetőzhetnek az Ön kirúgásával abban az esetben, ha nem ír alá semmilyen módosítást, ez ugyanis nem felel meg a "különösen indokolt eset" kritériumának.


Nem tudom, hogy a szerződésfelbontást miért szorgalmazzák, véleményem szerint ezzel nem szűnik meg a munkajogi jogfolytonosság - azaz ugyanolyan, mintha fel se bontották volna, ha egyidejűleg aláírnak egy másikat is -, inkább ők járnának rosszabbul, hiszen ekkor az egész évi, eddig ki nem vett szabadságait is ki kéne fizetniük. Mindazonáltal én ezt a módszert nem javaslom, hiszen mi arra a garancia, hogy valóban aláírnak egy új munkaszerződést...az is meglehet, hogy így lesz, csak ez az új szerződés Önre nézve hátrányosabb lesz, nem is a nyilvánvaló dolgokban, hanem olyan rendelkezéseiben, amit egy laikus nem, vagy csak alig vesz észre.

 

A másik út, a szerződésmódosításos számomra járhatóbbnak és ésszerűbbnek tűnik az Ön nézőpontjából, de ismétlem, semmit nem köteles aláírni és nem is rúghatják ki emiatt, különben egy esetleges pert elég jó eséllyel elveszítenének.

 

Javaslom, hogy gondolja át alaposan a fentiek fényében a dolgot és csak utána döntsön, továbbá kövesse figyelemmel ezentúl is a honlapunkat, sok hasznos információt és segítséget találhat a jövőben is.

 

Üdvözlettel:
Erynnis