Pletykálkodom, ordítozok, rátöröm az ajtót

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Erynnis!

Munkahelyemen a nagyfőnököm behívatott elbeszélgetésre (4 év alatt először beszéltem vele), ahol egy sor valótlansággal megvádolt (pletykálkodom, ordítozok, rátöröm az ajtót a főnökömre, stb.), hozzátette, hogy a munkám kifogástalan, de azért mert összeférhetetlen vagyok (idézem:kakas a szemétdombon), ki fog rúgni, vegyem "utolsó"
figyelmeztetésnek. És jegyezzem meg, hogy én egy csicska vagyok. A "beszélgetésen" jelen volt (igaz, háttal ült) egy másik vezető is, aki korábban megdicsért, hogy rólam semmi rosszat nem hallott, és ez igen ritka dolog.
Annyit tudtam reagálni az elmondottakra, hogy ezeket a dolgokat nem érzem magaménak. Tény, hogy amióta új közvetlen főnököt kaptam, bármit teszek, az nem
felel meg. Mivel a munkám jól nyomon követhető, ebbe nem lehet belekötni. Kérdésem, ha találok új munkát magamnak, és közös megegyezéssel történő felmondást kezdeményezek, utána van -e lehetőségem az elmaradt pótlékokat esetleg bírósági úton megkapni (váltott műszakban dolgozom, de a jelenléti ívet úgy töltetik velem, mintha egy műszakos lennék),
kérhetem -e a velem egy beosztásban dolgozó munkatársam és én közöttem lévő bérkülönbözetet ( ő férfi, én nő), illetve ez után a beszélgetés után felmondhat -e a munkáltatóm a fenti személyiségi hibákra hivatkozva?

Válaszát várom és nagyon köszönöm. 

 

Nyilvánvaló, hogy alapos ok - és bizonyítékok - nélkül nem rúghatják ki Önt, ezt ők is tudják, ezért választották inkább a pszichés terrort, hogy hátha felmond magától.
Ha úgy dönt, hogy elhagyja a munkahelyét, semmiféle közös megegyezésről ne legyen szó, a felmondás egy egyoldalú nyilatkozat: Ön közli benne írásban, hogy a mai nappal - 30 nappal későbbi hatállyal - felmond. Ennyi kell, hogy szerepeljen a munkavállalói felmondásban, semmi több.
Természetesen joga van követelni az elmaradt járandóságokat - a diszkriminációmentes munkabért is -, csak legyen rá bizonyítéka, tanúk, iratok, stb.

Úgy gondolom tehát, hogy a munkáltatója nem tudná önt megalapozottan kirúgni, valószínűleg ő is a felmondásra, vagy méginkább a közös megegyezésre játszik, de utóbbit kizárólag akkor írja alá, ha abban a törvényben foglaltaknál több kedvezményt - vagy legalább ugyanannyit - kap.

Üdv,
Erynnis