Pótdíj tartozással nem lehetsz BKV segédellenőr

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Munkahelyi Terror blog!

 

A fiam jelentkezett segédellenőrnek a BKV-hoz. Jellemzően a jelentkezők közel száz százaléka középiskolánál magasabb képesítéssel rendelkezik, de ez csak a mai munkanélküliség mélységét prezentálja. A munkához előbb oktatáson kell részt vennie, amiért 10 ezer forintot kellett kifizetnie a munkaerő kölcsönző cégnek . Befizette, elkezdte a tanulást.


Alá kellett írnia még a megállapodáson túl egy nyilatkozatot, hogy nincs a BKV-felé tartozása. Miközben eltelt az első két nap az oktatásból, leellenőrizték a BKV tartozást, ahol is kiderült, hogy 36 ezer forintnyi adóssága van az anyacég felé, ami úgy másfél éve keletkezhetett. Jellemzően a büntetés egyénként abból adódott, hogy nem kapott időben pecsétet a diákigazolványába, de a null tolerancia egy kalap alá vette a bliccelőkkel.


A lényeg, hogy a befizetés elsikkadt, és emiatt azt mondja most a munkaerő kölcsönző, hogy nem folytathatja a tanulást, csak ha egy összegben befizeti a tartozását. Erre a kereset és jövedelem nélküli fiú képtelen, tehát logikusan azt mondta, hogy vagy vonják le majd a fizetéséből, vagy kéri vissza a befizetett 10 ezer forintot, hiszen a tanfolyami megállapodást ő nem szegte meg (nincs a megállapodásban szó az effajta kizáró okról), és ha ő nem szegte meg a megállapodást, akkor vagy le kell, hogy adják neki a tanfolyamot, vagy vissza kell fizetni a befizetett díjat. A kapcsolattartó csak annyit mondott, hogy ők nem fizetik vissza a díjat, mert nekik is voltak költségeik.


Mit lehet itt tenni? A megállapodás alapján a munkaerő kölcsönző szeg szerződést, az erkölcs szerint pedig előbb kellett volna az ellenőrzést elvégezniük, főleg, ha ilyen komoly hatása is lehet. Kérem, adjon valaki tanácsot, de perre menni nem tudunk, mert nincs pénzünk. Ha lenne, a békesség kedvéért inkább kifizetnénk a pótdíjat.