Járulékfizetés nyugdíjasként

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

T. Cím!
66 éves nyugdíjas - (2002.09.01-től) - vagyok. Nyugdíj mellett napi 4 órában dolgozom havi 39.000Ft-ért. Sajnos béremből levonják az egyéni eg.bizt.pénzbeli járulékot (2%) és a munkaerő piaci járulékot (1,5%) is.
A rendeleteket átolvasva én úgy értelmezem, hogy tőlem - mint nyugdíjastól - ezeket a járulékokat nem kell levonni. A könyvelő állítja, hogy az APEH által leellenőrzött bérszámfejtési programja van és az 100 % hogy jó. Kérem tájékoztassanak, hogy kinek van igaza? Segítségüket előre is köszönöm!

 

Ön tudja jól, a vonatkozó jogszabály - 1997. évi 80. törvény - alapján Öntől csak természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%) és nyugdíjjárulék (10%) vonható le, munkaerőpiaci járulékot (1,5%) és pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (2%) nem kell fizetnie, amennyiben saját jogú nyugdíjasnak minősül és emellett foglalkoztatják.
Csak akkor kellene pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnie, ha a nyugdíj folyósítása valamilyen okból szünetel.
Egyébként a bérszámfejtő program aligha tudja helyettesíteni a törvények ismeretét, bátran szólhat ezzel kapcsolatban a könyvelőnek, sőt, valószínű, hogy visszaigénylést is be tud majd nyújtani a munkáltatóhoz.

Üdvözlettel:
Erynnis