Munkavégzés karácsonykor

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Kedves Munkahelyi (anti)Terroristák!


Egy érdekes és sokakat érintő kérdést szeretnék nektek feltenni, a helyzet a következő:  egy 0-24 órás call-centerben dolgozom 12 órás munkarendben, a "fehérgazdaságban". Minden forint után adózik a cég, és jómagam is - teljes jogkövető magatartás. A közelgő ünnepek alkalmával szóba került a karácsonyi-újévi beosztás kérdése, ki mikor dolgozzon...


Ekkor egy számomra érdekes dologra lettem figyelmes, a munkáltató csak azokat a műszakokat fizeti duplán, amelyek pirosbetűsek és nem vasárnapra esnek. Ez szerintem mélységesen felháborító, tehát előfordulhat, hogy éjszakás kolléga a szenteste-szilveszter szolgálatot normál pénzért dolgozza le. Az indok a következő: csak azok minősülnek munkaszüneti napnak, amelyek egyébként munkanapra esnének, tehát a műszakos beosztás miatt a vasárnapi plusz pénztől elesvén duplán áld meg minket a munkáltató, mert a vasárnap szimpla pénzre hivatkozván elveszi az ünnepnapi pénzt is...


A felháborító szerintem hogy a más cégnél dolgozó (szürke- vagy feketegazdaságban) kollégáimnál természetesen ez extra pénz, arról nem beszélve hogy a legszentebb ünnepen a családtól távol egy irodában üldögélünk...


A kérdés: lehet-e valamilyen jogszabályra vagy rendeletre hivatkozni, amely a munkáltató fent leírt bérszámolási rendszerét "üti".

 

Mivel munkáltatód a rendeltetése folytán munkaszüneti napokon is működik, így munkavégzést jogosan rendel el.


Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén minden esetben jár pótlék. A munkaszüneti napokat a munka törvénykönyve kógensen meghatározza, illetve az illetékes miniszter minden évben közzéteszi az ezzel kapcsolatos munkarendet. Munkaszüneti napnak a fentiek alapján december 25-26. és január 1. minősül (akár vasárnapra esik, akár nem)


Mivel a ti munkahelyetek állandóan működik, az ünnepnapon - a fent meghatározott napok valamelyikén - végzett munka után 100%-os bérpótlék jár, más nem.


Éjszakai és délutáni munkavégzés esetén a szokásos pótlékok - 20, illetve 40% - járnak nektek (mivel megszakítás nélküli munkarendben dolgoztok).


Az ún. vasárnapi pótlék megszakítás nélküli munkarendben nem jár.

 

Üdv,
Erynnis