Betegen is muszáj dolgozni

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Kedves Munkahelyiterrorjog! 

 

A párom szeptembertől egy asztalos cégnél dolgozik. A munka eleinte nagyon szimpatikusnak tűnt, kis cég, kevés ember, korszerű munkagépek. Ami először nem volt szimpatikus, hogy nincs cafetéria, se utazási támogatás. Úgy gondoltuk, hogy jó lesz ez a munka, sokat tud itt tanulni, és a munkás társak is szimpatikusak. A munkaidő reggel 7- délután 5-ig, hivatalosan 8-5-ig. Megkérdeztük, hogy szombaton mennyire kell majd bejárni (az előző munkahelyén szombaton is 6-4-ig ment a munka), mire a válasz az volt, hogy "ha nagy a hajtás, sok a munka, akkor előfordulhat".

 ferfi_beteg_n.jpg

Azóta (az elmúlt 3 hónapban) alig volt olyan hétvége, amikor nem kellett szombaton dolgozni, sőt, volt egy olyan is, hogy egyhuzamban 13 napot dolgoztak (vasárnap is!). Sokszor van, hogy 12 órát dolgoznak, és nem szabad elfelejteni, hogy ez nehéz, fizikai munka. Tehát hazaesik jó esetben este 6-kor, rosszabb esetben este 9-kor, és másnap 6-kor (vagy van hogy 5-kor) indulhat a munkába.  Tegnap történetesen 14 órát dolgozott a párom (6-20-ig), és akkor eljött, mert már rázta a hideg vagy három órája. Eljött, de a többiek még maradtak, ki tudja meddig. Este, mikor hazaértünk, 38,8 volt a láza, úgyhogy egyből fürdő, és ment aludni.

 

 Alig állt a lábán, nem volt kérdés, hogy másnap így nem mehet dolgozni. Reggel azonban telefonált a műszakvezető, hogy jöjjön be, majd hétvégén, ha elkészülnek a munkával, pihenhet.  Nem igazán értem, hogy mondhat ilyet, főleg úgy, hogy veszélyes munkahelyről beszélünk, ha valaki nem tud odafigyelni rendesen, akkor ott bármilyen baleset történhet. Reggelre ugyan lement a láza, de ettől még ugyanolyan kimerült és gyenge.  Ami a bérezést illeti, kiderült, hogy nincs táppénz, tehát ha beteg, akkor így járt, valamint nincs fizetett szabadság. A jelenléti ívet úgy oldják meg, hogy van egy hivatalos, amin azt írják alá, hogy 8-5-ig voltak bent, meg van egy "nem hivatalos", amin pedig az van, amit ténylegesen bent voltak.

 

A fizetést készpénzben kapják, aláírnak egy papírt, amin a hivatalos munkabér van, viszont kézbe annyit kaptak, amennyit dolgoztak. Ez jó, mert több a pénz, viszont semmilyen módon nem lehet lenyomozni, hogy embertelen tempóban dolgoztatják őket. Azt gondolom, hogy lehet pánikszerűen ráfeküdni egy munkára egy hétig, de nem lehet folyamatosan ilyen szinten erőn felül teljesíteni.  Mit lehet tenni, kit lehet rájuk uszítani, hogyan lehet őket lebuktatni, hogy így bánnak a munkásokkal?  

 

Köszi: Margit 

 

Kedves Margit!

 

Ilyen esetben a munkaügyi felügyelethez lehet fordulni, bár én úgy gondolom, érdemesebb lenne kompromisszummal kezelni a helyzetet, hiszen a fekete pénzek miatt a munkavállalók is részesei, sőt, haszonélvezői a kialakult helyzetnek.  Olyan nincs, hogy "nincs betegszabadság", "nincs táppénze", az ilyen helyzeteket, ha nem is a legtörvényesebb módon, de azért valahogyan kezelni szokták a legtöbb munkahelyen.  

 

Üdvözlettel:  Erynnis

 

Csatlakozz a Munkahelyi Terror blog közösségi álláskereső oldalához! Találjunk állást együtt! Állásra Fel!

388234_559765037385911_1601418095_n.jpg