Október óta nincs jövedelme édesapámnak

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre

 

Tisztelt MT! 

 

Édesapám történetét írnám le nagy vonalakban, egyúttal legvégső elkeseredésemben, mert kilátástalannak tűnő helyzetünkben nem látok más kapaszkodót.  Néhány évvel ezelőtt kezdődött határozatlan idejű munkaviszonya munkáltatójánál.  Eleinte minden a legnagyobb rendben volt, sok munka volt, tisztességes bérért. 2011-ben kezdődtek a problémák, amikor is a munkáltató csúszni kezdett a bérek kifizetésével, így hol késve (1-2 hónap), hol részletekben kapta meg csak meg. Év végére már közel 2,5 havi bér nem került kifizetésre, és a helyzet 2012-ben tovább romlott. Emellett munkakörülmények is rosszabbra fordultak, ezek részletezésébe nem is mennék bele, mert tartoznak feltétlenül a tárgyhoz, maximum annyiban, ezáltal a munkavégzés maga lett lényegesen körülményesebb.

 iStock_000000714846XSmall.jpg

 2012 márciusára az előző évről felhalmozódott bértartozás nagyobb része kifizetésre került, közben viszont a többi 2012-es bér ugyanúgy késett/vagy csak egy részlete érkezett meg, és egyre nehezebben lehetett követni, hogy mit fizettek ki, és mit nem. 2012-es évre egyetlen bérjegyzéket sem adtak át édesapámnak. Az életkörülményei (és a családé) egyre rosszabbak lettek, egyik napról a másikra éltek, közüzemi díjtartozások halmozódtak fel. Végül 2012 októberében a munkáltató szóban (értsd. telefonon) értesítette édesapámat a munkaviszony megszűnéséről. Erről többszöri szóbeli (személyes találkozó keretében zajlott) kérés ellenére sem kapott semmiféle írásos dokumentumot, sem egyéb, jogszabályokban rögzített igazolást, bérjegyzéket, TB-kiskönyvet. Az erre vonatkozó írásbeli kérés átvételét a munkáltató képviselője elutasította. A munkaviszony megszűnése óta a dokumentumok visszatartása miatt munkanélküli járadékot nem tudott igényelni, illetve más munkát sem tudott vállalni. Tekintve, hogy az egész tavalyi évben is csak csúszással kapta meg a bérének csupán a töredékét, és október óta pedig már semmilyen jövedelme sincsen, helyzete teljesen ellehetetlenült.

 

A TB-járulékot maga után fizeti, hogy legalább a támogatott gyógyszereit ki tudja váltani. Kérdéses az is, hogy a SZJA bevallási kötelezettségének hogyan így fog tudni eleget tenni, továbbá, hogy a ki nem fizetett bérek után vajon a cége fizette-e a járulékokat.  Korábban telefonon többször kapott ígéretet a helyzet rendezésére, de semmi mást. A munkáltató jelenleg személyesen/telefonon gyakorlatilag elérhetetlen.  Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy milyen úton lehetne mielőbb pontot tenni az ügy végére, hogyan juthatna hozzá legalább a visszatartott dokumentumaihoz. Megköszönve válaszukat. 

 

ui.: A Fővárosi Munkaügyi Bíróságra a napokban beadtunk egy keresetet a felsorolt panaszainkkal, de addig, amíg abban az ügyben valamilyen jogerős határozat nem születik, addig legalább a visszatartott dokumentumok birtokában munkanélküli járandóságot igényelhetne.