Tisztelt Szerkesztő! 

 

Szeretném a segitségét kérni abban, hogy honnan tudhatnám meg, hogy milyen jogaim vannak munkavállalóként, ha egy benzinkúton dolgozok? Azért lenne szükségem a válaszára, mivel olyan főnököm van, aki azt állítja, hogy nekünk nincs szabadságunk és kifizetni sem akarja. Havi 15 napot dolgozok, napi 12 órában, ennek a felét éjszaka.

 Lego_60016.jpg

Lassan 5 hónapja vagyok ott, de még egyszer sem kaptam bérjegyzéket, mindig csak a fizetésemet adta ide, havi 75000 forintot,Én úgy gondolom, hogy sokkal többet kéne kapjak csak ezt ő megtartja magának.A cég kifizet engem neki, ő pedig elrak belőle és a maradékot megkapom.Jogtalannak tartom, hogy még a kereskedelmi végzettségem után sem kapom meg a plusz bért.Arra a kérdésemre, hogy mi lesz a szabadságokkal, azt válaszolta, hogy itt nincs szabadság és nincs táppénz sem.Nem értem ezt a hozzáállást.

 

Amikor felvett, azt mondta, hogy 92-95000 forint lesz a fizetésem, de amikor megkaptam az első fizetésemet megkérdeztem, miért csak annyit kaptam, a válasz az volt, hogy mivel próbaidőn vagyok, nem jár több.A 3 hónap próbaidő lejárt és mégis ugyanannyit kapok.Többször is dolgoztam ünnepnapokon és a fizetésem akkor sem emelkedett.Nagyon szeretném megtudni, hogy mennyi járna nekem fizetésként és milyen jogaim vannak. Válaszát előre is köszönöm. 

 

Üdvözlettel: László

 

Kedves László! 

 

Természetesen minden munkaviszonyban jár a szabadság (alap- illetve pótszabadság), és betegszabadsághoz is joga van.  Az alapszabadság évente húsz munkanap, ez az életkora növekedésével együtt nő, pótszabadság pedig minden, 17 évesnél fiatalabb gyermeke után jár Önnek.  A szabadság kiadásáról a munkáltató dönt, de évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, amennyiben ezt a munkavállaló 15 nappal korábban jelzi felé. 

 

Bérjegyzéket a munkáltató köteles kiadni, ennek elmulasztása esetén Apeh bírságra számíthat. Javaslom, hogy erre hívja fel a figyelmét, ugyanis Ön is ez alapján tudja bizonyítani, hogy az adót levonták Öntől.  Önöknél valószínűleg ún. munkaidő-keret szerint osztják be a munkanapokat, ekkor vasárnapi munkavégzés esetére 50, munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén pedig 100% bérpótlék jár.  Ha több műszakos munkarendben dolgoznak, úgy éjszakai munkavégzés (18 és 6 óra között) esetére 50% bérpótlék jár Önnek.  A jogszabályban meghatározott minimálbér összegét minden esetben meg kell kapnia (levonások után).  

 

Üdvözlettel:  Erynnis