Soha nem politizált

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Ügyvédnő!

 

Egy kedves jogász ismerősöm tanácsolta (aki nem jártas e területen), hogy Önhöz fordulhatnék az alábbi problémával. Az alábbi munkajogi ügyben szeretnék segítséget, jogi tanácsot kérni.

 

Férjem közalkalmazottként dolgozik egy állami intézménynél. Eddig a központi egységnél volt (több évtizede ott dolgozik, soha nem politizált). A vele azonos beosztásban lévők közül neki a legmagasabb a végzettsége, és egyértelműen ő végzi legjobban a munkát, amit számos korábbi hivatalos elismerés is bizonyít.

 

Kb. két hete a nemrég idekerült és kinevezett új főosztályvezető úgy rendelkezett egyik napról a másikra, hogy helyezzék át "a végekre", azaz egy olyan egységhez, amely nemcsak fizikailag van messze, de a munka jellege is egészen más (sokkal alacsonyabb kvalifikáltságot kíván meg, mint az eddigi beosztása) annak ellenére, hogy névleg ugyanaz a beosztás. Egy héttel később, tehát kb. egy hete pedig kapott egy előzetes értesítést arról, hogy a munkaszervezetet érintő létszámcsökkentés keretében az általa betöltött munkakör leépítését tervezik. (Tehát annak a munkakörnek a leépítéséről van szó, ahova azelőtt egy héttel helyezték át, s ahol előtte dolgozott, az a munkakör megmarad továbbra is.) Az erről kapott írásos tájékoztatás tárgymegnevezésében ez áll: „Tájékoztatás állásfelajánlás lehetőségéről”, és a Kjt. 30/a § szerinti állásfelajánlás lehetőségéről tájékoztatják benne, valamint arról kívánják nyilatkoztatni, hogy igénybe kívánja venni ezt, vagy sem. „Amennyiben Ön a nyilatkozata szerint ezen igénybevétellel élni kíván, úgy a Kjt. 30/a § (1) és (2) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelően az ott rögzítettek szerinti tartalommal haladéktalanul intézkedem az Ön számára megfelelő másik betöltetlen munkakör felkutatása érdekében.


(...) ha a fenti nyilatkozattételt elmulasztja, azt a hivatkozott törvényi rendelkezés (Kjt. 30/A § (1) bekezdése) értelmében úgy kell tekinteni, mintha a munkakör-fejánlás lehetőséget nem igényelte volna.


Amennyiben igénybe akarja venni a munkakör-felajánlási lehetőséget, a felajánlott munkaköröket nem köteles elfogadni, de ebben az esetben a Kjt. 37. § (9) bekezdése szerint a munkakör elutasítását követően közölt felmentéskor már csak a végkielégítésének fele illeti meg.”

 

Mivel a munkakör-felajánlási lehetőség nyilvánvalóan egyfajta csapda is lehet (hiszen könnyen felajánlható olyan munkahely, amelyet nagy eséllyel nem fogad el a munkavállaló, ugyanakkor a törvényi feltételeknek megfelel, és akkor elveszíti végkielégítése felét), ezért férjem nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, és nem nyilatkozott, ami a törvény szövege szerint nemleges tartalmú nyilatkozatnak tekintendő (tehát hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel).

 

Ennek ellenére, amikor tegnap érdeklődött a humánpolitikai osztályon, hogy mikor kapja meg a felmondását, azt a választ kapta, hogy előbb még felajánlanak neki valamely álláslehetőséget.

 

Kérdésem mindezekkel kapcsolatban az, hogy
1. ha a Kjt. 30/A §-ban foglaltak szerint a férjem nem kíván élni a munkakör-felajánlási lehetőséggel, nem kérte azt, akkor is felkínálhat a munkahely másik munkakört, munkahelyet?
2. És ebben az esetben is elveszítheti a végkielégítése felét, amennyiben nem fogadja el a felajánlott helyet?

 

Én – laikusként értelmezni próbálva a jogszabályt – úgy vélem, hogy ha a 30/A §-ban foglaltakról nemlegesen nyilatkozott (vagy ha nem nyilatkozott, ami azzal egyenértékű), akkor a munkakör-felajánlás nem lehetséges, azaz a munkáltatónak ez esetben nincs joga felajánlani ilyen esetben másik munkakört. (Itt ugye az egy fenntartó alá tartozó összes intézmény szóba jöhet, és feltételezhetően a státus sem azonos az eddigivel.) Jól ítélem meg ezt?

 

3. Ha jól ítélem meg, tehát nem ajánlhatnak fel ilyen esetben, és ennek ellenére a munkáltató mégis hivatalosan, írásban felajánl neki valamit, mit tegyen a férjem, hogy nehogy valamely csapdába sétáljon bele, mely a végkielégítés (egy részének) elvesztését vonhatja maga után? Ha át akarnak vele vetetni egy ilyen papírt, hogy nyilatkozzon munkakör elfogadásáról, mit tegyen? Megtagadhatja-e a papír átvételét? (Ugye ha átveszi, és nem nyilatkozik, az is nemleges válasznak minősül.) Ha ilyen helyzet állna elő, írjon egy feljegyzést, miszerint ő nemlegesen nyilatkozott, ezért a Kjt. 30/A alapján nem ajánlható fel neki ilyen lehetőség? Vagy mitévő legyen?

 

Segítségét előre is köszönve, tisztelettel:

 

Valóban jól látja, amennyiben a férje nem fogadja el a felajánlott és megfelelő új munkakört, akkor csak fele összegű végkielégítésre jogosult.


A hangsúly az Önök esetében a megfelelő munkakörön van, tehát olyan munkakör, amely megfelel a férje szakképzettségének, korábban betöltött munkakörének, a korábbi illetményének legalább 80%-át kapja, stb. (a törvény 25/B § (9) bekezdésében vannak felsorolva a további feltételek).


Azt javaslom, hogy amikor megkapja a tájékoztatást a felajánlott új munkakörről és az nem felel meg a fentieknek - lehet, hogy "papíron" igen, de valójában nem -, úgy írásban tájékoztassák a munkáltatót a kifogásaikról, hogy miért nem tartják a munkakört megfelelőnek, azzal, hogy ajánljon újabbat a munkáltató, avagy szüntessék meg a jogviszonyt a törvényben foglaltaknak megfelelően. Természetesen azt is beleírhatják, hogy ez esetben a teljes összegű végkielégítésre igényt tartanak.
Nem tudom, hogy milyen összegekről van szó, de talán érdemes egy ügyvéd segítségét kérni.

 

Üdvözlettel:
Erynnis