Kiszolgáltatott helyzetbe kerültem

Sziasztok!

 

 Nyelviskolában "dolgozom", azért idézőjelben, mert nem alkalmazott vagyok, hanem megbízási szerződéssel dolgozom mint egyéni vállalkozó. Egy magyarországi nagy cég dolgozóit tanítjuk elsősorban angolra, s tanfolyamonként köt velünk szerződést a nyelviskola. A nyelviskola és a multi cég között is létesül szerződés, aminek értelmében az adott évben csak a mi nyelviskolánk nyújthat idegen nyelvi képzést a cégnek. A szerződést minden évben hosszabbítják; ugyan a multi mostanában nyílt tenderen pályáztatja meg a nyelvi képzést, a mi iskolánk volt eddig még a nyerő bár nem vagyunk olcsók. Ugyanakkor a tanárok, mi már jól ismerjük a cég belső életét, szaknyelvet, üzleti nyelvet egyéni igények szerint tudunk tanítani. 

 

Az óradíjat brutto megkapom, én ÁFA-mentes vagyok, s ebből jön össze a havi jövedelem, amiből adózom és fizetem a járulékokat. Óradíjat évek óta nem emelt nekünk a nyelviskola, viszont emelt a multi felé. Egyre kisebb megrendeléseket teljesítünk, azaz kevés a tanfolyam, a multi cég egyre kevesebb képzést rendel tőlünk. Most kézhez kaptam a legújabb szerződést, amiben van egy pont, ami miatt írok Nektek. Idemásolom (dőlt betűvel van szedve az eredeti dok.-ban is)

 

13.Jelen megállapodás aláírásával Megbízott kötelezettséget vállal arra, hogy a Megbízóval jelen szerződés alapján fennálló jogviszonyának bármely módon történő megszűnése  esetén, attól számított 12(tizenkét) hónapos időszakon (Korlátozás Időtartama) belül semmilyen közvetett vagy közvetlen formában nem nyújt szolgáltatást olyan személyeknek, továbbá nem vesz részt olyan gazdálkodó szerv tevékenységében, amely a Megbízóval jelen szerződés alapján fennálló jogviszonya megszűntét megelőzőp 12 hónapban a jelen szerződés alapján végzett tevékenységgel kapcsolatban szerződéses kapcsolatban állt. Megbízott kötelezettséget vállal továbbá, hogy sem a Megbízóval fennálló jogviszonya, sem az ezt követő Korlátozás Időtartama alatt a Megbízó üzleti partnereit nem keresi fel ahhoz hasonló vagy azzal versenyben álló szolgáltatások, vagy termékek felajánlásával, amelyeket Munkáltató nyújt vagy értékesít. Felek kölcsönösen megállapítják, hogy a jelen pontban körülírt tilalom megszegésének tekintendő az az eset is, ha a Megbízott a tilalmat közvetve, a részben vagy egészben tulajdonában lévő vagy hozzátartozója közvetlen vagy közvetett részesedésével vagy irányításával működő gazdálkodó szervezet és a Megbízóval - a Megbízott és Megbízó jelen szerződés alapján fennálló jogviszonya megszűntét megelőző 12 hónapban - bármikor szerződéses kapcsolatban állt gazdálkodó szervezet között létesített jogviszony útján sérti meg.  Felek kijelentik, hogy a jelen szerződés szerint Megbízott számára megállapított díjazás tartalmazza a jelen megállapodás szerinti korlátozás ellenértékét is. Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben Megbízott a jelen pontban foglalt tilalmat megszegi, úgy Megbízott köteles a Megbízó által, részére a jelen szerződés alapján fennálló jogviszony utolsó 12 hónapjára vonatkozóan fizetett ellenérték (díj) 50 %-ának megfelelő, de legalább bruttó 350 000 Ft összeget a Megbízó részére kötbérként megfizetni." 

 

Ez a pont az Alvállalkozói Szerződés Nyelvi Képzésre nevű szerződésben van, eddig ilyent nem kellett aláírnunk.

 

Ha jól értem, akkor adott esetben, ha jövőre nem a mi nyelviskolánk nyeri a tendert, hanem egy másik, én egy évig nem taníthatok a multi dolgozóinak úgy sem, ha az új nyertes engem szerződtet. Vagy legalábbis kötbért kellene fizetnem. Továbbá, ha az elmúlt egy évben nem a nyelviskolán keresztül szerződtem a multival, akkor is fizetek. Ez így van? Erről a pontról semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, semmilyen előzetes egyeztetés az ügyben nem volt! Azt írják, hogy a díjazásomban benne van a korlátozás ellenértéke. Ugyanazt az óradíjat kapom évekre visszamenően, s eddig ilyen pontot nem tartalmazott a szerződésem.

 

A nyelviskola nem biztosít nekünk annyi munkát, amiből meg lehetne élnünk, februártól június végéig nem is kapunk semmilyen kifizetést, más nyelviskolában is dolgozhatunk épp ezért. Ezt nem tiltják. Mit lehet tenni? Eddig jó volt a kapcsolatom a nyelviskolával is, a tanítványok pedig évek óta "ügyfeleim". Most kiszolgáltatott helyzetben érzem magam. Ez így jogszerű? Köszönöm, ha segítetek, szerintem mást is érdekelhet az eset.