Iszonyú fájdalmaim voltak

MUNKAHELYI TERROR BLOGTALÁLKOZÓ

 

Ma ismét munkajogos napot tartunk, azaz olvasónk kérdésére válaszol kedvenc Jótündérünk, Erynnis.

Mit tegyen az egyszeri munkavállaló, ha két csípőprotézissel kell megterhelő fizikai munkát végeznie, mert nem kedveli főnöke? Hamarosan kiderül.

T. Cím!

57 éves vagyok, 2006-ban volt egy baloldali csípőprotézis műtétem, ez év márciusában sajnos jobb oldali csípőprotézist is be kellett ültetni.


Egy önkormányzatnál dolgozom és sajnos a gondozási központok intézmény vezetője nagyon nem kedvel. Mióta jelentkezett ez a betegségem, attól fogva olyan munkákat bíz rám, amely ennek a betegségnek csak árt és rosszabb állapotot idéz elő.


Az első műtétem után mikor visszamentem, rámbízta az irattározást, ami azt jelentette, hogy a 12 intézmény 1999. év óta felhalmozott dokumentációját odaszállították arra a telephelyre, ahol én dolgoztam, mert ott nagy pincehelyiség van és ezeket az iratokat nekem kell év szerint, tárgy szerint polcokon elhelyezni, felcimkézni. Persze teljesen egyedül kellett végeznem ezt a munkát, semmiféle segítséget nem kaptam.


Ez a munka hajolgatással, cipekedéssel, lépcsőzéssel, létrázással járt. Két hónap után olyan fájdalmaim voltak a frissen műtött csípőmbe, hogy egy hónapig betegállományba kellett mennem. Miután visszamentem, olyan sok adminisztárciós munka volt az irodában, hogy ott végeztem a feladatokat, közvetlen főnöknőm nagyon elégedett volt a munkámmal, sok mindent rám tudott bízni, nyugodtan elmehetett szabadságra, mert az ő munkáját is el tudtam végezni. Ekkor azonban már a jobb oldalam is nagyon kezdett fájni, mivel állandóan azt terheltem, kímélve a műtött bal oldalamat.


Ismét el kellett kezdenem szedni a cataflant, iszonyú fájdalmaim voltak, fájt ha ültem, ha mentem, ha feküdtem, de végeztem a munkámat és még a pincében lévő iratokat is elhelyeztem a polcokon, pakoltam, cipekedtem, létrára másztam.


A lényeg, hogy ez év márciusában ismét megműtöttek, a jobb oldalamba is csípőprotézis kellett beültetni. Jóindalatú legfőbb főnöknőm ismét üzente, hogy ha visszamegyek, akkor folytassam a pincében az iratok pakolgatását. Közvetlen főnöknőm elmondta, hogy ezt nem fogom tudni csinálni két protézissel, mire azt a választ kapta, hogy egyáltalán nem érdekli, a munkaköri leírásomban ez is szerepel és azt aláírtam. A munkaalkalmassági vizsgálaton is leírta a doktornő, hogy kézi anyagmozgatással járó munkát nem végezhet, 2 kg-nál nehezebbet nem emelhet. Figyelembe sem vette.


Most mit tegyek, mit tehetek? Ez lenne a kérdésem.

Válaszukat előre is köszönöm:

Üdvözlettel: Zs.

Kedves Zsuzsanna!

Mivel Önt megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni, munkáltatója köteles ezt figyelembe venni, a munkaköre megfelelő módosításával (logikusan: bele kellene venni a munkaköri leírásba, hogy 2 kg-nál nehezebbet nem emelhet).


Leveléből nem tűnik ki világosan a számomra, hogy ki a munkáltatói jogok gyakorlója, ezt írásban köteles egyébként Önnel közölni a munkáltató, már a munkaviszony létesítésekor. Amennyiben ez kiderül, ennek a személynek mutassa meg az orvosi szakvéleményt egy rövid, írásbeli levéllel együtt - ennek aljára kérjen egy aláírást a munkáltatói jogok gyakorlójától "átvettem" jelzéssel -, amelyben közli, hogy egészségi állapota miatt nem tudja megfelelően ellátni eddigi munkáját, ezért kéri, hogy vagy a munkakörülményei módosításával, vagy más munkakörbe helyezésével (VAGY munkaköri leírása módosításával) tegyenek eleget jogszabályi kötelezettségüknek.

 

Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy egy ilyen írásbeli közlés (nem nevezném még figyelmeztetésnek sem) után másképp bánnak az emberrel, mint amíg csak szóban próbálkozik.

Üdvözlettel:
Erynnis

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.